Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ništa novo

Dodik tvrdi da ne postoji koalicija na državnom nivou

Milorad Dodik izjava
FOTO: Pixsell
Milorad Dodik

Predsjednik Narodna partija Srpske Darko Banjac tvdi da će naredni izbori biti istorijski te da će ih raspisati tzv. Republička izborna komisija na bazi tzv. republičkog izbornog zakona

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milodar Dodik tvrdi da ne postoji koalicija na državnom nivou, niti BiH kao država u smislu u kojem se to želi, te da je na unutrašnjem planu RS više država nego BiH.

Dodik je kazao da su koalicioni partneri iz RS danas na sastanku u Banja Luci kolektivno odbacili Rezoluciju o Srebrenici čije je usvajanje najavljeno za sjednicu Generalne skupštine UN-a krajem ovog mjeseca te je ponovo negirao genocid u Srebrenici.

Tvrdi da će usvojiti izvještaj međunarodne komisije koji je dostavljen cjelokupnoj javnosti i u kojem se navodi da u Srebrenici nije bilo genocida. Također je dodao da u izvještaju piše da je tokom rata tu stradalo 3.741 osoba, a da je na istom prostoru stradalo više od 2.500 Srba.

– S obzirom da za genocid mora postojati namjera jednog naroda da eliminiše drugi, to nije dokazano. Mogli ste da čujete glupi pristup ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića o predsjedniku Srbrije Alaksandru Vučiću da se skine kolektivna odgovornost. Ne postoji kolektivna odgovornost, nego kolektivna budalaština Konakovića i partnera – tvrdi lider SNSD-a.

Smatra da su pozivanja na pomirenje u BiH promašena zbog činjenice da pokušavaju satanizovati RS i jedan narod.

– Pokušavaju natovariti veće probleme za RS i Srbe, ući u materiju Izbornog zakona mogu samo diletanti i oni koji se hrane mržnjom. Mislimo da postoji kolektivan pristup mržnje prema RS od Bošnjaka koji žele da devastiraju RS kako bi  nestala kao neželjeni faktor – kazao je Dodik.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović je kazao da je koalicija spremna za funkcionisanje sa velikim stepenom jedinstva i za lokalne izbore te ada će izbore pripremiti na najbolji mogući način.

Predsjednik Narodna partija Srpske Darko Banjac tvdi da će naredni izbori biti istorijski te da će ih raspisati tzv. Republička izborna komisija na bazi republičkog izbornog zakona.