Susret s Erdoganom

Dodik u Ankari: Turska se prema cijeloj BiH odnosi na jednak način

dodik prica erdogan

Dodik je ukazao na značaj danas potpisanih sporazuma, a radi se o revidiranom Ugovoru o slobodnoj trgovini te Memorandumu o razmumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo

Veliki putevi poput onoga koji će biti izgrađen između Beogarad i Sarajeva, služe da ljudi dolaze, a izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo će biti doprinos Turske u smislu povezivanja Istoka i Zapada, izjavio je danas u Ankari predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na zajedničkoj press konferenciji nakon sastanka s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodik je ukazao na značaj danas potpisanih sporazuma, a radi se o revidiranom Ugovoru o slobodnoj trgovini te Memorandumu o razmumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo.

On je izrazio zadovoljstvo bilateralnom saradnjom između BiH i Turske kazavši da Turska podržava eroatlanski put BiH “što je razumljivo jer je i sama članica NATO-a”.

On je kazao i da su danas razumjeli da je jako važno što prije formirati vlast.

Dodik je podsjetio i da BiH ima formalizovanu saradnju s NATO-om, prvenstveno kroz partnerstvo za mir.

“Veoma je važno što smo danas ovdje postavili pitanje uključivanja BiH na Turski tok što će elimisati probeme i zagađenja”, rekao je Dodik podsjetivši na značaj projekta Turski tok za ekonomski razvoj ali i ekologiju.

Zahvalio je Erdoganu zbog zalaganja za stabilnost i mir u BiH i cijelom regionu.

“Turska se prema cijeloj BiH odnosi na jednak način”, rekao je Dodik i podsjetio da turska Ziraat Banka djeluje u oba entiteta i nedavno je kupila obveznice Vlade entiteta RS što govori o jačanju povjerenja.

Dodik je pozvao Erdogana da u toku ove godine posjeti BiH.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potpisali su danas u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović te predstavnik člana PSBiH Željka Komšića sastankom s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom započeli su danas popodne zvaničnu posjetu Ankari.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, uslijedio je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon čega je održan i sastanak delegacija Turske i BiH.

U fokusu razgovora tokom posjete bio je revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji je danas i potpisan.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd – Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu.