Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik u Beogradu: U BiH dvije realnosti – ustavna i neustavna

dodik

Daytonski sporazum je omogućio da se uspostavi mir i novi politički sustav u Bosni i Hercegovini, ali se on sve više krši zbog čega danas u BiH živimo u dvije realnosti – ustavnoj i neustavnoj, izjavio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, javio je Tanjug.

“Postoji dejtonska struktura, predviđena ustavom, kao i antidejtonska realnost u BiH. Ta antidejtonska realnost proizvela je 80 institucija mahom odlukama Visokog predstavnika za BiH, koje nisu proizvod obveza predviđenih Daytonskim sporazumom”, rekao je on.

Kako je istaknuo, obveza Visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH je da provodi i čuva Dejtonski sporazum, ali se on usredotočio na tumačenje “duha umjesto na slova Dejtona”.

“Osnovna politička borba unutar BiH je vezana za tu korelaciju, duh ili slovo Dejtona”, rekao je Dodik u Beogradu na konferenciji “Daytonski sporazum-dva desetljeća mira i pouke za svijet”.

On je istaknuo da je Visoki predstavnik intervenirao izvan svojih nadležnosti i nametnuo oko 280 zakona u BiH, a potom lokalnu stukturu nagonio na njihovo prihvaćanje uvjeravajući ih da oni to mogu mijenjati.

BiH je prihvaćena međunarodnim ugovorom i može se reformirati, ali mora biti u skladu s voljom svih, a ne nasilno nametnuta, rekao je Dodik istaknuvši da Republika Srpska nikada ne smije legitimizirati ono što je uradio Visoki predstavnik.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) Rajko Kuzmanović rekao je da svi koji žele dobro Republici Srpskoj znaju da Dejtonski sporazum treba primjenjivati, a ne mijenjati.

On je istaknuo da je Daytonski sporazum jedan od deset najboljih međunarodnih ugovora u svijetu, a da su neopravdani zahtjevi za promjenu Ustava i sporazuma.

“Daytonski sporazum je donio mir u BiH i utvrdio društveno političko uređenje koje je federalno-konfederalnog tipa. Na taj način, on je pronašao model koji je najbolji i najprihvatljiviji za BiH jer BiH je zamlja u kojoj samo kompromis može donijeti određena rješenja”.

On je istaknuo da se Republika Srpska zalaže za kompromis, ali ne po cijenu da joj se oduzimaju nadležnosti i bez suglasnosti entiteta prenose na nekog drugog.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Nenad Kecmanović istaknuo je da su najveći i najdosljedniji branitelji Daytonskog sporazuma u posljednje dvije decenije Republika Srpska i srpski narod.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mladen Cicović poručio je da se 21. studenoga navršava 20 godina od Daytonskog sporazuma, a to znaci i 20 godina međunarodnog priznanja Republike Srpske.

Direktor Instituta za međunarodnu politiku i gospodarstvo Branislav Đordević podsjetio je da je tijekom ratnih sukoba u BiH poginulo i nestalo više od 104.000 osoba, a raseljeno je dva milijuna ljudi.

Konferenciju su organizirali Institut za međunarodnu politiku i gospodarstvo u Beogradu, Fakultet političkih nauka iz Banjaluke i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.