Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastao se s Vučićem

Dodik: U Sarajevu se vodi politika “kreni da nigdje ne stigneš”

Dodik je istakao da Republika Srpska nema namjeru da vodi politiku koja bi se odnosila na onemogućavanje funkcionisanja institucija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je opstrukcija formiranja Vijeća ministara locirana u Federaciji BiH /FBiH/, gdje odugovlače sa uspostavljanjem vlasti.

“FBiH gotovo da nema šanse da u narednih tri ili četiri mjeseca formira strukturu vlasti. Ukoliko to bude razlog čekanja da se formira Vijeće ministara na nivou BiH, onda i ne vidim razlog da uopšte tamo radim”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je istakao da se u Sarajevu vodi politika “kreni da nigdje ne stigneš”, pa tako i u vezi sa formiranjem Savjeta ministara.

“Republika Srpska je formirala svoje politike i spremni smo da konstituišemo organe na nivou BiH. Čak imamo i preporuke sa evropskog nivoa da se to učini što je prije moguće, a onda zapadnemo u tu nemogućnost koja se zove Sarajevo, u kojem se stalno nešto kalkuliše `na sitno`, i nikada ništa ne može napraviti `na krupno`”, rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska nema namjeru da vodi politiku koja bi se odnosila na onemogućavanje funkcionisanja institucija, ali da se na primjeru FBiH sada može da vidi kako to izgleda.

“U Sarajevu od Bošnjaka postoji opstrukcija i kažu `polako ćemo, da vidimo kako ćemo`, a ne znam šta da vide `kako ćemo`”, rekao je Dodik i dodao da će nastojati da se ubrza formiranje Vijeća ministara ako to bude bilo moguće.