posebna sjednica

Dodik u Skupštini pozivao na nezavisnost RS-a i citirao Paddyja Ashdowna

Бањалука – Милорад Додик

Ustvrdio je i da “RS nema pravo da odustane od svoje autonomije, državnosti i samostalnosti koje su potvrđene Dejtonskim sporazumima”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je ponovo u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS govorio o pravu na otcjepljenje RS-a.

Podsjetio je na Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, koji garantuju pravo svih naroda na samoopredjeljenje.

-Nesumnjivo da se radi o neprikosnovenim i neotuđivim pravima naroda, a srpski narod u RS ima garantovano pravo da navedene međunarodne norme primijeni kada putem svojih demokratskih i legitimnih organa ocijeni da je kršenje i ugrožavanje njegovih prava nepravnim postupanjem do te mjere ugrozilo suštinu, strukturu i odredbe Ustava BiH, da je vrijeme za povratak onome što je parafirano u Dejtonu, a potpisano u Parizu 1995. godine – ustvrdio je, između ostalog, Dodik.

Prema tumačenjima akata međunarodnog prava, otcjepljenje kao krajnji vid stvaranja vlastite države mogu imati, dodao je, samo „narodi koji trpe diskriminaciju, odricanje prava na predstavničku vladu i samo ukoliko je diskriminaciono ponašanje toliko prodorno, razgranato i sistematsko da konkretno ugrožava opstanak takvih naroda i gdje ne postoji jaka verovatnoća da će se diskriminacija okončati“.

Sve naprijed navedeno je, tvrdi ispunjeno, što se može zaključiti i iz površne analize stanja i odnosa u poslijeratnoj BiH.

-RS koja je, kao država srpskog naroda i drugih koji tu žive, svoju državnost – teritoriju, vlast, stanovništvo unijela u Dejtonske sporazume, konstantno trpi diskriminaciju nepravnim djelovanjem OHR- i Ustavnog suda BiH. Sistematski su joj kršena prava koja ima po Ustavu BiH – otimane nadležnosti i formirane institucije u korist BiH bez ustavnog osnova – rekao je Dodik.

Kako je govorio Paddy Ashdown: uzmite entitetima silu – vojsku, policiju i poreze i oni će sami uvenuti.

Ustvrdio je i da “RS nema pravo da odustane od svoje autonomije, državnosti i samostalnosti koje su potvrđene Dejtonskim sporazumima”.

-Zapravo, danas poslije skoro 25 godina od njihovog zaključenja, RS ima obavezu da očuva svoja prava iz međunarodnog ugovora – rekao je on i dodao da današnja posebna sjednica entitetskog parlamenta nije u funkciji prebrojavanja onih koji vole RS, već odbrane te iste RS, njenih prava, njenih nadležnosti, i njenih obaveza, potvrđenih i definisanih Dejtonskim sporazumom i njegovim aneksima, ponajviše Aneksom 4. – Ustavom BiH.

Prethodno se u parlamentu obratio šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić, uime predlagača dnevnom reda -Informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS.

Zakazivanje posebne sjednice s predloženom tačkom dnevnog reda zatražila je potpisima jedna trećina poslanika iz klubova – SNSD, DNS, Socijalistička partija, DEMOS, Ujedinjena Srpske, NDP i dva nezavisna poslanika.