Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Dodik: U subotu prvi karantini na bh. granici, preduzet ćemo rigorozne mjere

Бањалука – Додик – Кустурић
БАЊАЛУКА, 19. МАРТА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и директор Хеликоптерског сервиса Српске Бобан Кустурић уочи поласка за Сарајево.

Centralne banke svih zemalja su reagovale, kod nas još ne. Ali vjerujem, ukoliko Predsjedništvo BiH zauzme stav, morat će da to urade i oni koji tamo rade – naglasio je Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da se vode intenzivni razgovore sa Kinom u vezi s nabavkom medicinske opreme, kao i s još nekim zemljama te je najavio rigorozne mjere i karantin za sve građene koji će se vraćati iz drugih zemalja u BiH, a kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Vjeruje da bi se prvi karantini na bh. granici mogli organizovati već u subotu, jer se, kako kaže, samo na taj način mogu zaštiti građani BiH.

Istakao je da se očekuje veliki priliv državljana BiH, koji će na Zapadu ostati bez posla.

– Moramo da reagujemo u smislu karantina i drugog i to veoma rigorozno. Žao nam je što će provesti 14 dana u šatorima, ali to je mjera koja će pomoći i njima i nama. Neki su svjesni toga, i sada pokušavaju da uhvate zadnji voz, da dobiju papir za kućnu izolaciju, ali i oni će biti i te kako kontrolisani – dodao je Dodik.

Istakao je da je ograničena mogućnost nabavke robe, jer su mnoge zemlje uvele restruktivne mjere, ali da se pokušava doći do određenih proizvoda.

– UNDP je sabrao potrebe oba entiteta i Brčko Distrikta i mislim da će ragovati – kazao je Dodik na konferenciji za novinare, nakon sastanka zvaničnika iz entiteta RS u vezi sa situacijom usljed koronavirusa, koji je u RS potvrđen kod 29 osoba.

Kaže da se veliki broj građana pridržava mjera nadležnih u sadašnjoj situaciji, ali da su „najveća opasnost“ neodgovorni pojedinaci.

– Moramo kod ljudi razviti svijest, prije svega onih koji dolaze iz inostranstva. Danas smo čuli informaciju da je iz Slovenije došao autobus u kojem su oni koji su radili u jednom ugostiteljskom objektu čiji je gazda zaražen. On je otpustio radnike i oni se sada vraćaju u RS – rekao je Dodik i naveo da se te osobe moraju evidentirati i prema njima preduzeti predviđene mjere.

Istakao da se pokušava riješiti i problem tranzita robe.

– Neke zemlje su zabranile kompletan izvoz…Evropa je zatvorila svoje granice, i pokušavamo naći rješenje za privedu, a evidento je da će biti štete. Centralne banke svih zemalja su reagovale, kod nas još ne. Ali vjerujem, ukoliko Predsjedništvo BiH zauzme stav, morat će da to urade i oni koji tamo rade – naglasio je on.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je rekao da nadležni entitetski zdravstveni organi, na kojima je najveća odgovornost u ovoj situaciji, sarađuju, kao i da nabavljaju potrebnu opremu, uključujući i respiratore.

– U ovom trenutku najveći problem je kako osigurati prohodnost granice – rekao je Tegetija, podsjetivši da na nivou BiH postoji koordinaciono tijelo koje radi na bitnim pitanjima u novonastalnoj situaciji.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović najavila je da će RS preduzeti set mjera za sanaciju stanja usljed koronavirusa, među kojima je formiranje fonda za pomoć privredi.

– To će podrazumijevati mobilizaciju određenih sredstava koja su prikupljena iz domaćih izvora i međunarodnih finansijskih organizacija – rekla je Cvijanović, nakon sastanka s entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem, sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom.

Najavila je moratorijum na plaćanje kredita, kako za građane, tako i privredne subjekte.

Cvijanović je dodala da su u novonastaloj situaciji nadležne institucije pravovremeno reagovale, posebno zdravstvene ustanove.

Podsjetila je da je počela aktivnost postavljanja šatora na bh.graničnim prelazima, što će biti značajan doprinos u rješavanju problema.

– Oružane snage su na terenu i bit će izazov kako organizovati život unutar tih naselja, ali nadležni organi, zajedno sa lokalnim zajednicama, obavit će to onako kako je pripisano. Očekujemo angažman i zdravstvenih službi, Civilne zaštite, lokalnih zajednica i Ministarstva unutrašnjih poslova RS – rekla je Cvijanović.

RS nema robne rezerve, a premijer RS-a Radovan Višković tvrdi da je zakonski definisano da se, kada to treba, izdvoje određena sredstva za nabavku pojedinih životih namirnica.