Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lider snsd-a

Dodik: Uvesti obavezno nošenje maski i na otvorenom

Banja Luka: Stigao prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Ruske Federacije
09.04.2020., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - U Zracnu luku "Mahovljani" stigao je prvi kontingent medicinske opreme i pomoci Rusije za borbu protiv epidemije izazvane koronavirusom. Stigla je i ekipa ruskih medicinskih strucnjaka koji ce se staviti na raspolaganje Univerzitetskom klinickom centru u Banjaluci. Milorad Dodik, srpski clan Predsjednistva BiH Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Prema riječima Dodika, u toku je proces nabavke neophodnih respiratora za sve bolnice u RS i respiratori se u ovom enititetu više neće nabavljati, jer su nabavljene dovoljne količine.

Izvšni komitet SNSD-a danas je, razgovarajući o epidemiološkoj situaciji na području Republike Srpske, zaključio da je potrebno ostati pri mjerama koje su trenutno na snazi, ali ih i pooštriti na obavezno nošenje maski na otvorenom, javlja Anadolu Agency (AA).

Izjavio je to Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, navodeći da je to neophodno naročito ako su u pitanju grupe ili ljudi koji se okupljaju na otvorenom, ali da će struka odrediti detalje.

Dodik je istakao da je medicinski sektor uradio sve neophodno i moguće da obezbjedi adekvatnu uslugu, ali i da treba imati razumjevanja da su nekoliko mjeseci izloženi pritisku. Konstatovano je da postoje zalihe materijala i opreme potrebne za epidemiju koronavirus.

Prema riječima Dodika, u toku je proces nabavke neophodnih respiratora za sve bolnice u RS i respiratori se u ovom enititetu više neće nabavljati, jer su nabavljene dovoljne količine.

“Epidemija može da bude suzbijena samo zajedničkim naporima svih”, naveo je Dodik.

SNSD smatra da je neprihvatljivo da se neodgovorno odnose zdravstveni radnici u okviru bolnice u Bijeljini i da za to treba da snose odgovornost menadžement i svi rukovodioci koji su doveli taj region u ozbiljan problem vezano za širenje zaraze.

“U oviru bolnice je značajan broj zaraženih lica tako da to onemogućava redovan rad bolnice, a isto se desilo u Domu zdravlja i Izvršni komitet traži mjere odgovornosti”, rekao je Dodik o Bijeljini.

Naglasio je da se ubuduće neće praštati nijedna mala greška i poduzimaće se mjere za odgovornost za svako neodgovorno ponašanje.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Dodik je rekao da je u prvih šest mjeseci BDP pao za 3,3 posto, da je 6,8 posto pad industrijske proizvodnje, dok je spoljnotrgovinska razmjena manja za 12,3 posto. Za vrijeme epidemije koronavirusa u RS-u je 4.000 ostalo bez posla uglavnom u direktno ugroženim oblastima.

“Ekonomska situacija, iako složena, je održiva”, rekao je on.

Dodik je istakao da je situacija na nivou BiH teška i složena, kao i da se ne održavaju se dogovori bez obzira što su postignuti na najvišem nivu i uz posredovanje međunardnih faktora.

“Veoma smo razočarani činjenicom da nije poštovan dogovor koji smo imali u Istočnom Sarajevu, vjerujem da ćemo to uspjeti da završimo u narednoj sedmici”, rekao je Dodik.