Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Vratiću RS-u više od 70 posto nadležnosti

milorad_dodik222

Kandidat SNSD-a za člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će, poslije pobjede na predstojećim opštim izborima u BiH vratiti Republici Srpskoj više od 70 nadležnosti na koje ima pravo po Dejtonskom sporazumu.

On je naglasio da se zbog toga i kandidovao za srpskog člana Predsjedništva BiH, da vjeruje da će u tome uspjeti, te napomenuo da su među više od 70 oduzetih nadležnosti vojska i carina.

Dodik je za nedjeljnik “Ekspres” izjavio da su te ingerencije oduzete RS u vrijeme kada je rukovodstvo RS “vodilo popustljivu, nevinu politiku”.

On je dodao da su “neki prokuratori BiH, poput /bivšeg visokog predstavnika u BiH/ Pedija Ešdauna, lomili takve važne stvari preko koljena”.

“Svi znamo da su ta vremena prošla i svi se nadamo da će svijetom vladati neki novi pravičniji i demokratičniji zakoni u kojima će i RS tražiti svoj prostor”, rekao je aktuelni predsjednik RS.

On je naglasio da će insistirati da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum, koji je definisao državnost BiH, pa sami tim i RS.

Na pitanje da li je RS ozbiljna smetnja mnogima na Zapadu, Dodik je odgovorio da ne zna zašto se to dešava jer je RS “slobodna, demokratska zemlja i ne smeta nikome”.

Na pitanje da li i dalje ima ljudi iz SDS-a koji sarađuju s politikom u Sarajevu, koju personifikuje Bakir Izetbegović, Dodik je rekao da je bilo i Srba koji su bili ministri u vladi Nezavisne Države Hrvatske ili njihovi generali.

“To su isti ti Srbi. Uvijek smo imali takve, a to su ti”, naveo je Dodik.