BiH

Narodna skupština

Dodik: Zabluda je da će OHR napraviti novu državu, donijeti novi ustav i uništiti RS

10/03/2021
Foto: RTRS

Dodik je naglasio da je odavno bilo vrijeme da BiH od objekta međunarodne politike, postane aktivan činilac i učesnik međunarodnih odnosa i procesa koji se tiču njene budućnosti i regionalne stabilnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je za njega apsolutno neprihvatljivo da se o sudbini naroda u BiH razgovara na nekim udaljenim destinacijama sa kojih se ne vidi priroda problema u BiH, umjesto u samoj BiH.

– Neprihvatljivo je i to da nas niko ne pita kako mi vidimo svoju budućnost, što nas konstantno zadržava u statusu objekta a nikako subjekta međunarodnih pa i lokalnih odnosa. Ovim ne pretendujem da mi treba da se bavimo velikim svjetskim temama i problemima, jer smo isuviše mali za to, ali da se ne bavimo svojim problemima bilo bi previše, pa i za ovakvu BiH kakva je danas pod međunarodnim protektoratom – rekao je Dodik u obraćanju poslanicima na posebnoj sjednici NSRS posvećenoj djelovanju visokih predstavnika.

On je naglasio da je odavno bilo vrijeme da BiH od objekta međunarodne politike, postane aktivan činilac i učesnik međunarodnih odnosa i procesa koji se tiču njene budućnosti i regionalne stabilnosti.

– U ostvarivanju puta za BiH, a nakon 17. jula 2008. godine kada je BiH i zvanično stupila u ugovorni odnos sa Evropskom unijom, trebalo je da nastupi period bez OHR-a, kao postratne institucije i ružne prošlosti BiH. Dugo godina visoki predstavnik je, umjesto da odgovorno ohrabruje instrumente samoodrživosti BiH, stvarao instrumente vlastite održivosti. Pritom mu nije bila strana ni instrumentalizacija institucija BiH. To je BiH sve više udaljavalo od stvaranja međusobnog povjerenja i održivosti – naglasio je Dodik.

Iako Bošnjaci najviše svojataju visokog predstavnika i OHR, očekujući ukidanje ili bar djelimično razvlašćivanje Republike Srpske, rekao je Dodik, ostajanje OHR-a je zapravo najviše na štetu njih samih.

– Održavanje zablude da će međunarodna zajednica, odnosno OHR, napraviti građansku državu, donijeti novi ustav i time poništiti ‘Republiku Srpsku kao genocidnu tvorevinu’, krade vrijeme svima. U toj iluziji bošnjačka politička elita drži svoj narod zatočen već 26 godina – istakao je Dodik.

On je naglasio da je sigurno da se u BiH ne može nametati jednostran model unutrašnjeg uređenja, pa zato se očekuje da bošnjački političari shvate potrebu sporazumijevanja i odustanu od ekskluziviteta svojih unitarističkih i centralističkih rješenja i modela, te konstantnog izazivanja unutrašnjih kriza putem lobiranja uticajnih međunarodnih krugova za svoje isključive ideje.

– Kao demokratska vlast imat ćemo demokratski odgovor ako bude drugačije, pri tome mislim na lovce u mutnom koji pokušavaju da vrše lične ratove ovdje za izgradnju vlastitih karijera. Od izuzetnog značaja je da se NSRS upozna sa svim aspektima produženja mandata visokog predstavnika, a sada imamo dva kandidata – Nijemca i Kanađanina. Ovi stavovi nisu vezani za personalna rješenja niti u vezi s predloženim kandidatima. Često čujemo da je neko dobar čovjek, ali to ne može biti kriterij. Ako jeste, ja mogu reći da nema boljeg čovjeka od moje majke, ali sam siguran da ona ne može biti visoki predstavnik, rekao je, između ostalog, Dodik.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.