Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lider SNSD-a

Dodik zaprijetio: Ako Inzko upotrijebi svoja ovlaštenja ni Borrell mu neće pomoći

dodik (1)

Dakle, on je odgovorna strana i nama u RS-u. Ali, on se nameće iznad nas, kaže Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska donijeti svoje odluke ukoliko visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u vezi sa posljednjim zaključcima Narodne skupštine upotrijebi bilo kakva svoja ovlaštenja.

“Tada mu neće pomoći ni /visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost/ Josep Borell. Neka obavijesti koga hoće”, rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje očekuje li sankcije EU nakon što je Inzko rekao da će o zaključcima Skupštine obavijestiti Borrella.

Dodik je rekao danas novinarima u Banjoj Luci da je visoki predstavnik uveden Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma koji kaže da je i RS potpisnica da se on uvodi, prenosi Srna.

“Dakle, on je odgovorna strana i nama u RS-u. Ali, on se nameće iznad nas. Ako pokuša da upotrijebi bilo kakva svoja ovlašćenja koja nikada nisu bila zakonita, to će biti trenutak kada će RS donijeti svoje odluke, a tada mu neće pomoći ni Borrell, pa neka izvoli”, rekao je Dodik, komentarišući zaključke Narodne skupštine u vezi sa pismom visokog predstavnika i inicijativom za pregovore između RS i FBiH o budućnosti BiH.

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je sinoć zahtjev visokog predstavnika za poništavanje povelja dodijeljenih ratnim zločincima i dala podršku odlukama koje je donio Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske 1991-2016.