BiH

predsjednik snsd-a

Dodik: Zatražili smo ukidanje vanrednog stanja u RS, Vlada odlučuje u četvrtak

12/05/2020

Dodik je danas, prisustvujući u Kasarni "Kozara" obilježavanju Dana Vojske RS (VRS) i Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ponovio tvrdnje da je ukidanje VRS bila greška, ali da je svjestan "okolnosti i pritisaka koji su doveli do toga"

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdio je da je SNSD, kao najveća politička partija u Republici Srpskoj, danas zatražio od premijera Radovana Viškovića da pokrene inicijativu za ukidanje vanrednog stanja u tom bh. entitetu, koje je uvedeno u aprilu zbog pojave koronavirusa.

Vlada će, kaže Dodik, to pitanje razmatrati na narednoj sjednici.

– To će biti u četvrtak, 14. maja, kada je sjednica Vlade, a u narednim danima i Narodna skupština RS će donijeti odluku o ukidanju vanrednog stanja – rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ostat će na snazi vanredna situacija zbog, kako je dodao, mogućnosti uvođenja nekih mjera, ukoliko epidemija virusa korona ponovo eskalira.

Dodik je danas, prisustvujući u Kasarni “Kozara” obilježavanju Dana Vojske RS (VRS) i Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ponovio tvrdnje da je ukidanje VRS bila greška, ali da je svjestan “okolnosti i pritisaka koji su doveli do toga”.

VRS je postojala do januara 2006., nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Dodik je dodao i da srpski narod neće zaboraviti NATO bombardovanje tokom rata u BiH, kao i da će nastaviti slaviti Dan osnivanja VRS.

Komandant Trećeg pješadijskog (RS) puka OS BiH Milan Radojičić podsjetio je danas da taj puk čuva tradiciju VRS.

Obilježavanju 12. maja – Dana VRS i Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH prisustvovala je entitetske predsjednica Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i drugi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.