Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Žele da BiH bude nadređena Republici Srpskoj

milorad dodik intervju (6)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Savez za promjene pokušava (SzP) da nametne sistem po kojem bi BiH bila nadređena Republici Srpskoj, te sve rade kako odgovara Bakiru Izetbegoviću.

“To ne može tako. Treba ustati protiv onih koji narušavaju srpske interese. U Sarajevo su otišli kako bi nas štitili, što očito ne rade”, istakao je Dodik.

On je dodao da iza protesta koje organizuje Savez za promjene stoji grupica pojedinaca, koja pokušava da halabukom prikrije svoje propuste i loše djelovanje u Sarajevu.

Predsjednik RS je rekao da očekuje da će subota, 14. maj biti miran dan u Banjaluci, te da bi to bio dokaz demokratskog potencijala koji je Srpska postigla.

“Postoje tu određene stvari, pa neki pokušavaju da nametnu priču o destabilizaciji, čak i neredima. To neće biti moguće i neće se desiti. Želimo mirne proteste. Dolazimo na miting podrške Republici Srpskoj, njenim institucijama. Ali, tu smo i zbog tga što smo protiv izdaje koju vrši jedna grupa ljudi u Sarajevu, predvođena SDS-om”, istakao je Dodik u intervjuu za “Narodne”.

Na pitanje kako tumači poziv opozicionara svojim simpatizerima da iz parka “Mladen Stojanović” krenu prema Trgu Krajine, gdje će u to vrijeme biti održan miting za Republiku Srpsku, Dodik je rekao da je to njihova vrsta avanturizma.

“Oni pokušavaju da na priči o zabranama, dignu neku euforiju. Svako ko bude narušavao javni red biće identifikovan i procesuiran. Ne mora postojati zabrana. I mi smo tražili da se naša kolona uputi do zgrade Vlade i da tamo iskažemo svoju podršku. U ovom momentu, ne znam hoćemo li dobiti odobrenje za to. Ali, poštovaćemo odluke MUP-a Republike Srpske”, naglasio je Dodik.