BiH

nsrs

Dodik želi spriječiti potpisivanje sporazuma o saradnji između BiH i Velike Britanije

20/06/2022

Milorad Dodik je od aprila pod sankcijama Velike Britanije zbog pokušaja narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države Bosne i Hercegovine, kako je tada obrazloženo iz britanske ambasade u BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, na početku današnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u Banjoj Luci, kazao je da bi potpisivanje sporazuma između BiH i Velike Britanije o partnerstvu, trgovini i saradnji bilo veoma štetno po interese Republike Srpske.

Prema njegovom obrazloženju, sporazum bi značio “neprijateljski posao prema RS-u”, između ostalog bi dozvolio uvoz roba bez poreza i carina, a bez mogućnosti pariteta, što bi štetilo domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji u RS-u.

Uz taj i više drugih razloga protiv potpisivanja sporazuma, Dodik navodi također da je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown donio više odluka štetnih po RS i da današnja britanska vlast “podržava Ashdownov posao”.

– Pokušava se džemper koji se zove Bosna i Hercegovina, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ponovo rasparati u dijelu koji se zove Republika Srpska – rekao je Dodik pozivajući članove Skupštine da podrže njegov veto na odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesenu 8. juna bez konsenzusa, uz njegovo protivljenje.

Današnja posebna sjednica NSRS-a sazvana je na Dodikov zahtjev upravo zbog te odluke Predsjedništva BiH, koja nalaže pokretanje postupka pregovora između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji.

Proglašavajući je veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske, jednog od bh. entiteta, Dodik je ubrzo po donošenju te odluke zatražio i izjašnjavanje entitetske skupštine čija sjednica se održava danas. U dosadašnjem dijelu, Dodikovi politički istomišljenici su potvrdili njegove razloge protiv sporazuma, dok je Senad Bratić, uime Koalicije “Zajedno za BiH” izjavio da neće podržati Dodikov zahtjev jer ne želi saučestvovati u blokiranju trgovinskih odnosa s drugim međunarodnim subjektima.

DNS se također izjasnio da neće podržati predloženi Dodikov veto.

Prema obrazloženju pojedinaca iz opozicije, Dodikov zahtjev u ovom slučaju je licemjeran budući da su pregovarači na nedavnom sastanku u Briselu pristali na više stvari štetnih za Republiku Srpsku.

Milorad Dodik je od aprila pod sankcijama Velike Britanije zbog pokušaja narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države Bosne i Hercegovine, kako je tada obrazloženo iz britanske ambasade u BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.