Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodika se kod Vučića hvata za “posljednju slamku”: Amerikanci “ruše Dejton”

dodik-vucic

“Sud i Tužilaštvo su pod direktnim utjecajem SDA i Bakira Izetbegovića. Mi želimo nezavisan sud, bez utjecaja Izetbegovića i američke ambasade”, izjavio je Milorad Dodik nakon sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je kazao da je dijalog primat o svim pitanjima u BiH sada i u budućnosti za sve Republici Srpskoj te dodao da se u RS uvijek žele konsultovati sa Srbijom o važnim temama.

“Razgovarali smo i o onome što je bilo u Srebrenici. Razumijem i shvatam sve što se desilo, kao o organizovanom pokušaju atentata na Aleksandra Vučića od strane bošnjačkog dijela naroda i Bakira Izetbegovića. Trebala se podstaći masa koja bi to učinila. Policija RS provodi istragu i blizu je tih dokaza. Bošnjaci kada žele prikriti kriminalne radnje oduzmu nadležnosti entitetu i prebace na nivo BiH, kao što je i u slučaju s Naserom Orićem”, rekao je Dodik.

dodik-vucic1

On je rekao da zbog toga Bakir Izetbegović ne može govoriti o svojoj politici pomirenja i o ukidanju RS te želji da se napravi BiH po islamskoj deklaraciji njegovog oca Alije Izetbegovića.

“Srebrenica je pokazala da je politizovan događaj, a Vučić koji je pružio ruku pomirenja je žrtva svega toga. Izetbegović je garantovao bezbjednost, ali je nije obezbjedio. Očigledno da reis Kavazović nije znao za to pa je pokušao na nevješt način da smiri masu.”

Dodik je naglasio i da ima informacije da je ratni komandant muslimana Srebernice Naser Orić prerušen prisustvovao komemoraciji u Srebrenici i podstrekivao napad na srpskog premijera.

“Kada čujemo da Izetbegović kaže da je Erdogan njegov predsjednik to bi trebalo biti uredu, a kada u RS kažu da su predstavnici Srbije i njihovi predstavnici to nije uredu.”

Dodik je istakao da je reakcija Majki Srebrenica bila u najboljem smislu, ali njihovo djelovanje ne smije prelaziti u političko djelovanje.

[quote_right]”U posljednje vrijeme postoji kordiniran pritisak koji je krenuo u devastaciju Republike Srpske. U nekim institucijama stranci su se udružili s Bakirom Izetbegovićem”, istakao je Dodik.[/quote_right]

On je rekao da su donijeli odluku o referendumu koji treba da da odgovor naroda šta misli o Sudu i Tužilaštvu.
“Mi nismo uzeli oružje, već olovke. Nije Republika Srpska, ni ja lično protiv BiH, ali jesam protiv nametnutih rješenja i oduzetih nadležnosti. Poštovao sam autoritet EU i Ketrin Ashton, ali kada vidimo kako radi Sud i Tužilaštvo, moramo uraditi nešto.”

“Imenom i prezimenom, Hasan Pleh, sjedi i određuje šta će raditi tužioci.”

Milorad Dodik je rekao da su Amerikanci poručili da RS ruši Dejtonski sporazum, dok predsjednik RS misli da ga rušili upravo Amerikanci. “Oni imaju silu i aroganciju, ali je ugodno iza sebe imati istinu i pravdu što mi imamo.”

Dodik je izjavio da pokušava napraviti normalnu BiH, dok drugi žele da naprave nenormalnu državu. Također je rekao da Sud i Tužilaštvo u nadležnosti BiH može da postoji, ali ne smije biti pristrasno i nekonstruktivno.

“Kakvo pozivanje na rat? Mi smo pozvali na demokratsko izjašnjavanje. Republika Srpska nije spremna za unilateralnu akciju, ali ni za poniženja. Referendum predstavlja reakciju na izdajničku spiralu opozicije u RS-u Mladena Ivanića i Mladena Bosića.”

Dodik je prisutnima rekao da je RS spremna da razgovara o Sudu i Tužilaštvu, ali ako će ono biti profesionalno.

“Tada će nestati razlozi za referendum. To je prihvatila Ketrin Ashton, ali Bošnjaci to ne žele”, izjavio je između ostalog prvi čovjek SNSD-a.

Vučić: Zamolio sam Dodika da razmisli o referendumu

Premijer Aleksandar Vučić zamolio je predsjednika RS Milorada Dodika da još jednom razmotri odluku o referendumu, ukazujući na širi kontekst tog problema.

“Iako nisam na otvoren način postavljao to pitanje, radi se o suverenoj odluci RS. Zamolio sam u ime Srbije da samo još jednom razmotre odluku. Zahvalan sam što poštuje to viđenje Srbije za koje mislim da je u ovom trenutku cjelovito sveobuhvatno i ozbiljno”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s Dodikom.

Dodao je takođe da je spreman da, ukoliko Dodik to bude tražio, “pomognemo u iznošenju dodatnih argumenata koji bi doprinjeli lakšem sagledavanju cjelokupne situacije. Spreman sam da to uradim i ako treba pred poslanicima u RS”.

“Srbija nikada i ni na koji način se nije miješala u unutrašnje stvari BiH, kao ni interne političke stvari u RS. Ali sam danas na moju inciijativu, zahvalan Dodiku što je prihvatio ovu vrstu razgovora”, rekao je Vučić primjetivši da bi “Srbija teško postojala bez RS, a i RS ništa manje teško bez Srbije”.

Konačna odluka je, ponovio je, na RS.