Član Predsjedništva BiH

Dodik o Danu državnosti BiH: Na zasjedanju u Mrkonjić Gradu nije bilo Bošnjaka

dodik

Povodom izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića da ništa u BiH nije samo srpsko osim naziva Republika Srpska, Dodik je rekao da Izetbegović “može samo da se zanosi”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da “srpski narod ima Republiku Srpsku i svoje institucije”.

“Srpski narod ima volju za svojom Republikom koja ima granicu prema Hrvatskoj i privremenu granicu prema Srbiji”, rekao je Dodik novinarima u Kriškovcima kod Laktaša.

Povodom izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića da ništa u BiH nije samo srpsko osim naziva Republika Srpska, Dodik je rekao da Izetbegović “može samo da se zanosi”.

“U Banjoj Luci su institucije koje su pod upravom srpskog naroda. Ne želimo time da pošaljemo poruku Bošnjacima da nisu dobrodošli, ali to je činjenica”, istakao je Dodik.

Govoreći o Danu državnosti BiH koji se u našoj zemlji obilježava danas, Dodik je rekao:

“Na zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu nisu većinski učestvovali. Oni nisu bili u antifašističkom pokretu, bilo je nekoliko intelektualaca muslimana koji su se izjašnjavali kao Srbi i Hrvati, ali Bošnjaka nije bilo i sada je to odjednom njihov praznik”, rekao je Dodik.

Dodik izjavio je da nema potrebe za izaslanikom EU za zapadni Balkan, jer postoji demokratski sistem u BiH.

“Utjecaj međunarodne zajednice u BiH je onoliki koliko to domaći funkcioneri prihvate, a specijalnost nekog izaslanika ukazuje na vanrednost. Stranci 24 godine upravljaju BiH i sada su se sjetili da uvedu specijalnog savjetnika ili izaslanika, što je nevjerovatno”, rekao je Dodik novinarima u Kriškovcima kod Laktaša, komentarišući navode da bi EU mogla da imenuje Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan.

On je istakao da međunarodna zajednica odlučuje o specijalnom savjetniku, ali da su domaći funkcioneri ti koji mogu reći šta da očekuju.

“Ako je Lajčak spreman da dođe ovdje, pošto je bio visoki predstavnik, i da se suoči sa negativnim posljedicama međunarodnog intervencionizma i oslobodi ovaj prostor stega međunarodne uprave i raznih mešetara podržaću ga”, rekao je Dodik.