Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rašid serdarov

Firma ruskog milijardera dobila koncesiju u BiH samo dan nakon Dodikovog boravka u Moskvi

Dodik-i-Perović
Susret u Moskvi

Kompanija “Comsar Hydro Holding Ltd“ dobila je 2012. godine koncesiju za izgradnju i korištenje HE “Mrsovo“ na rijeci Lim na period od 30 godina, te osnovala u RS kćerku firmu “Comsar Energy Hidro“ koja je zatražila produženje koncesije

Boravak člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika u Rusiji, izgleda, bio je plodonosan za kompaniju “Comsar“ ruskog milijardera Rašida Serdarova koja posluje na području RS-a.

Samo dan nakon sastanka Dodika sa Duškom Perovićem, koji je predstavnik firme “Comsar Energy Hidro“, u Službenom glasniku RS-a osvanulo je produženje koncesije toj firmi za hidroelektranu (HE) “Mrsovo“ na rijeci Lim, piše Capital.ba.

Iako je, kako se novodi, Vlada RS na sjednici 11. juna ove godine odlučila da produži koncesiju za HE Mrsovo, Rješenje o tome nije objavljeno do 25. juna.

Prethodno je u Moskvi 23. i 24. juna boravio Dodik koji se tom prilikom sastao i sa Perovićem koji je, pored toga što je predstavnik Republike Srpske u Rusiji, istovremeno i zastupnik firme “Comsar Energy Hidro“.

Kompanija “Comsar Hydro Holding Ltd“ dobila je 2012. godine koncesiju za izgradnju i korištenje HE “Mrsovo“ na rijeci Lim na period od 30 godina, te osnovala u RS kćerku firmu “Comsar Energy Hidro“ koja je zatražila produženje koncesije.

Inače toj firmi, koju zastupa Perović, blokirani su svi računi od 18. maja ove godine. Zbog dugova, računi su im bili blokirani i u februaru.

I pored toga, vlasti RS-a izašle su im u susret i Vlada je donijela rješenje kojim je koncesija za HE “Mrsovo“ produžena za 20 godina nakon isteka prvobitnog koncesionog roka od 30 godina.