Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodikov kabinet najskuplji u regionu

U 2015. godini, tri člana Predsjedništva BiH koštali su poreske obveznike BiH oko 7,5 miliona KM, dok je u isto vrijeme predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sam potrošio 9,8 miliona KM!

U navedeni iznos zbirnog budžeta tri člana Predsjedništvu BiH uključeni su svi materijalni troškovi, te troškovi putovanja i reprezentacije. To praktično znači da je pojedinačno svaki član Predsjedništva BiH imao na raspolaganju iznos od oko 2,5 miliona KM godišnje, odnosno četiri puta manje od Dodika!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u protekloj je godini poreske obveznike koštao oko 9,8 miliona KM, što je za oko pola miliona više nego što mu je odobreno budžetom.

milorad dodik

Na plate u njegovom kabinetu, koje su veće za 10 posto u odnosu na godinu ranije, potrošeno je 2.261.000 KM. Više od šest miliona KM Dodikov kabinet je potrošio na korištenje roba i usluga.

“Ja sam kao predsjednik Republike Srpske imao budžet od oko 2 miliona maraka, što je pet puta manje nego što je danas budžet predsjednika Milorada Dodika”, izjavio je nedavno Dragan Čavić, nekadašnji predsjednik Srpske.[yuzo_related]

Dodikov kabinet troši dva puta više novca nego kabineti predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH. Kabineti Marinka Čavare, Milana Dunovića i Melike Mahmutbegović u 2015. godini potrošili su zajedno nepunih šest miliona KM, odnosno dva miliona KM pojedinačno. Što će reći da je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potrošio pet puta manje od svog kolege iz Republike Srpske, Milorada Dodika.

Predsjednik Republike Srpske ima čak 19 savjetnika, odnosno tri puta više nego predsjednik Srbije Tomislav Nikolić (7 savjetnika) ili predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović (6 savjetnika).

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske analizirala je troškove Dodikovog kabineta u protekloj godini i ustanovila šokantne činjenice.

Tako je Dodikov kabinet u prošloj godini potrošio 38.906 KM na poklone za domaće i strane goste i delegacije, te za nabavku poklon bonova povodom 8. marta.milorad dodik 3

Kako se navodi u izvještaju, Dodikov kabinet je platio 19.247 KM za održavanje cvjetnih aranžmana, dok je 134.568 KM potrošeno za nabavku ordenja, medalja i plaketa koje Dodik dodjeljuje šakom i kapom zaslužnim građanima.

Na kraju prošle godine u Službi predsjednika je bilo 77 zaposlenih, ne računajući Dodika i dva potpredsjednika – Ramiza Salkića i Josipa Jerkovića.

Dodik u kabinetu ima čak 19 savjetnika, od kojih je deset bilo u radnom odnosu, šest ih je primalo tzv. funkcionalni dodatak, dok su trojica radila besplatno.

Ukupni rashodi za lična primanja bili su 2,4 miliona KM, za fiksne telefone plaćeno je ukupno 42.900 KM, a za mobilne 93.900 maraka, dok su putovanja i smještaj plaćeni 378.600 KM.

Održavanje voznog parka koštalo je 246.712 KM, a dva nova vozila plaćena su 95.780 KM.

Za humanitarne i radne akcije Dodik je platio 4,2 miliona KM, od čega je 709.000 KM pomoći za liječenje bolesne djece u Republici Srpskoj.