Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Dodikov sin i kćerka stavljeni na crnu listu SAD-a

igor i gorica dodik
Foto: Capital
Porodica Dodik (Gorica, Milorad i Igor)

Pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoljetna djeca, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u bosanskohercegovačkom entitetu RS

Danas je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD na listu uvrstio dvije osobe i četiri kompanije koje čine jezgru mreže podrške posebno označenog državljanina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. 

Pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoljetna djeca, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u bosanskohercegovačkom entitetu RS. To mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem sopstvenog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji, saopštilo je američko Ministartsvo finansija.

Dodik je prethodno bio član tročlanog Predsjedništva BiH i uveliko je poznat po otvorenom pozivanju na i djelovanju u pravcu jednostranog prenosa državnih nadležnosti sa državnog nivoa BiH na RS, jedan od dva entiteta koji čine BiH, dodaju.

Također, navode da je Dodik koristio i koristi službeni položaj u BiH za akumuliranje ličnog bogatstva kroz podmićivanje, mito i druge oblike korupcije.

Njegova etno-nacionalistička retorika podjele odražava njegove napore da ostvari ove političke ciljeve i odvuče pažnju od sopstvenog koruptivnog djelovanja. Pored toga, Dodik javno ponižava druge etničke i vjerske skupine u BiH čime produbljuje podjele i politički ćorsokak, stoji u pojašnjenu odluke.

“Uz finansijsku i političku podršku pojedinaca i kompanija koje su danas uvrštene na listu, Dodik je uključen u koruptivne aktivnosti koje mu omogućavaju ličnu finansijsku i političku stabilnost nauštrb građana BiH koji žive u Republici Srpskoj”, rekao je podsekretar za borbu protiv terorizma i za finansijski obavještajni rad Ministarstva finansija, Brian E. Nelson.

“Nastavićemo pozivati na odgovornost one čije aktivnosti doprinose degradaciji i podrivanju institucija u BiH i na Zapadnom Balkanu, kao i Daytonskog mirovnog sporazuma”.

Nadogradnja prethodnih sankcija

Sjedinjene Države sankcionisale su Dodika 05. januara 2022 . u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u kršenju, ili zbog djela koja predstavljaju opstrukciju ili prijetnju provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma kao i zbog koruptivnog djelovanja. Sjedinjene Države su takođe, prije toga, 17. jula 2017.  Dodika uvrstile na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 13304 zbog opstrukcija Daytonskog mirovnog sporazuma.

Nedavno, u junu 2023, u Narodnoj skupštini RS, Dodik je predložio usvajanje zakona pod naslovom “Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Narodnoj skupštini RS” čija je namjera da se odluke Ustavnog suda BiH proglase neprimjenjivim u RS, što predstavlja opstrukciju i prijetnju provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma. Visoki predstavnik u BiH iskoristio je svoja ovlaštenja u julu 2023. godine i poništio taj zakon javno ga osudivši kao zakon kojim se podriva regionalni ustavni poredak, vladavina zakona i raspodjela ovlasti. Dodik je potpisao ukaz čime je zakon stupio na snagu 07. jula 2023. uprkos tome što ga je visoki predstavnik poništio. Posljedica toga je da je najviši pravosudni organ u Bosni i Hercegovini podigao optužnicu protiv Dodika zbog ignorisanja ovih odluka.

Današnje sankcije nadogradnja su prethodnih sankcija SAD i viznih ograničenja čiji je cilj isticanje odgovornosti osoba koje doprinose korupciji i podrivaju demokratske procese ili institucije. Ove aktivnosti dijelom su širih nastojanja vlasti SAD na promociji mira, stabilnosti i funkcionalne, demokratske provedbe vlasti u regiji Zapadnog Balkana.

Članovi Dodikove porodice i kompanije koje omogućavaju Dodikovo djelovanje i skrivene tokove prihoda

Od 2021. godine, Dodik je povećao angažman svoga sina, Igora Dodika (Igor), i kćerke, Gorice Dodik (Gorica) u političkim i poslovnim aktivnostima u RS što je dovelo do zabrinutosti da je RS sve više Dodikov porodični biznis, a ne politički entitet BiH. Stepen korumpiranosti Dodikove porodice takođe je izazvao zabrinutost među državama koje su zainteresovane za strana ulaganja u RS, što je neke od njih navelo da se uzdrže od toga jer vjeruju da bi bilo kakva finansijska pomoć vjerovatno završila u rukama Dodika i njegove porodice, a ne u institucijama RS.

Na nedavnim izborima u RS, Savez nezavisnih socijaldemokrata, uključujući Dodika i Igora, urotio se radi podmićivanja političkih dužnosnika, članova biračkih odbora i posmatrača izbora u nastojanju da korupcijom dobije izbore. Igor je bio uključen u podmićivanje opozicionih političara, kojima su nuđena politička imenovanja u zamjenu za ključne informacije i pozicije posmatrača na biračkim mjestima.

Dodikova kći, Gorica, uključena je u vođenje političkih i poslovnih aktivnosti svog oca, uključujući vlasništvo nad nekoliko subjekata koji primaju značajnu pomoć Vlade RS po Dodikovom nalogu.

OFAC sankcioniše Igora u skladu s Izvršnom uredbom 14033 zbog značajnog pomaganja, sponzorisanja ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške za, ili robe ili usluga za ili kao podršku Dodiku, osobi čija su imovina i interesi u imovini blokirani prema Izvršnoj uredbi 14033.

OFAC sankcioniše Goricu prema Izvršnoj uredbi 14033 zbog značajnog pomaganja, sponzorisanja ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške za, ili robe ili usluga za ili kao podršku Dodiku, osobi čija su imovina i interesi u imovini blokirani prema Izvršnoj uredbi 14033.

Kompanije sa sjedištem u RS Global Liberty d.o.o. Laktaši (Global Liberty), Agro voće d.o.o. Laktaši (Agro voće), Agape Gorica Dodik i Ivana Dodik s.p. Banja Luka (Agape), i Fruit Eco d.o.o. Gradiška (Fruit Eco) predstavljaju skup subjekata koji posluju u BiH uključujući sektore ugostiteljstva i veleprodaje. Svi navedeni subjekti primaju pomoć iz javnih sredstava RS kroz povlašteni tretman kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove porodice.

OFAC sankcioniše Global Liberty jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Igora i Gorice.

OFAC sankcioniše Agro voće i Agape zbog toga što su u vlasništvu ili pod kontrolom, ili su djelovali ili navodno djelovali za ili u ime, direktno ili indirektno, Gorice.

OFAC sankcioniše Fruit Eco jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Igora.

IMPLIKACIJE SANKCIJA

Kao rezultat današnjeg djelovanja, sva imovina i udjeli u imovini gore navedenih sankcionisanih lica koji su u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom lica iz SAD blokirani su i moraju biti prijavljeni u OFAC. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili ukupno, 50 posto ili više, od strane jednog ili više blokiranih lica. Sve transakcije lica iz SAD unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini sankcionisanih ili na drugi način blokiranih lica zabranjene su, osim ako nisu odobrene opštom ili posebnom dozvolom koju izdaje OFAC, ili su izuzete. Zabrane uključuju pružanje bilo kakvog doprinosa ili davanje sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili u korist bilo kojeg blokiranog lica, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili primanje sredstava, dobara ili usluga od bilo kojeg takvog lica.

Osim toga, finansijske institucije i druga lica koja učestvuju u određenim transakcijama ili aktivnostima sa sankcionisanim pojedincima mogu se time izložiti sankcijama ili biti predmetom prinudne naplate potraživanja.