Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Govorio za rtrs

Dodikove paralele: Neuvažavanje naroda dovelo je do krvavog rata u Jugoslaviji

dodikrtrs

Dodik je napomenuo da “Republika Srpska neće prihvatiti nijednu odluku međunarodnog faktora u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da nema ništa od jedinstvene i unitarne BiH, jer je “ona državna zajednica dva entiteta i tri naroda”.

“Srbi ne smiju dozvoliti da prođu kao Hrvati u Federaciji BiH /FBiH/, odnosno budu majorizovani i izbačeni iz svih elemenata odlučivanja. Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ mogla je da bude žešća kada je riječ o obespravljenosti Hrvata”, rekao je Dodik sinoć za RTRS.

On je naveo da Srbi i Hrvati u BiH imaju pravo da iznesu stavove.

“Neki kod nas iz opozicije govore da je HNS pomenuo Republiku Srpsku i separatizam. To nigdje nije pomenuto, jer je rečeno da postoji unitarizam i separatizam i da oni imaju neki srednji put, što tek treba da vidimo šta znači”, dodao je Dodik.

On je konstatovao da su Srbi nezadovoljni u BiH, jer su “RS-u otete brojne nadležnosti”, te da je “nadležnost BiH samo ono što je izričito dato Ustavom, odnosno samo devet funkcija”.

“A sada ih imamo u stvarnosti 85, od kojih je većina oteta RS-u. Jesmo li napravili bolje mjesto za život i uspješnije društvo? Nama je sve gore. Šta smo dobili svih godina, osim borbe sa iluzijom koja se zove BiH”, rekao je Dodik.

On je naveo da je “BiH sve više podijeljeno društvo”, te da o tome niko ne želi da razgovara, podsjetivši da je neuvažavanje identiteta naroda u bivšoj Jugoslaviji izazvalo krvavi rat u toj zemlji.

“Moj primarni identitet je Srbin i Republika Srpska. Veoma držim do svog identiteta, do krsne slave, volim Novaka Đokovića, Srbiju… Zašto neko želi da se ja odreknem svog identiteta i postanem neki apstraktni građanin svijeta”, rekao je Dodik.

On je rekao da se pokazalo da nisu uspjele austrougarske težnje da na ovim prostorima Srbima nametnu demokratiju, saživot i bosanski identitet, poručivši da “srpski narod treba da poznaje i izvlači pouke iz svoje istorije”.

Dodik je napomenuo da “Republika Srpska neće prihvatiti nijednu odluku međunarodnog faktora u BiH, pa čak i dobronamjernu, jer nije prikladno da taj faktor odlučuje”.

“RS je ranije morala da trpi intervencionizam međunarodne zajednice. Danas to ne moramo. Nećemo prihvatiti nijednu odluku međunarodnog faktora u BiH jer nije prikladno da oni ovdje odlučuju o bilo čemu”, rekao je Dodik.

On je ponovio da je veoma važno što su srpske stranke iskazale jedinstven stav kada je riječ o apelaciji SDA.

“Raduje me činjenica da razlike, koje među nama postoje, nisu bile razlog da ne budemo jedinstveni i odgovorimo SDA. Samo jedinstveno djelovanje Srpske može ojačati našu poziciju”, smatra Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je naglasio da predsjednik SDA Bakir Izetbegović pokušava da spriječi formiranje institucija BiH, jer želi da zadrži one koji su mu bili partneri u posljednje četiri godine i dovede do jaza među onima koji su pobijedili na izborima i izbornim gubitnicima u RS-u.

“Čujem da neki važni ljudi iz SDS-a i PDP-a pokušavaju da razgovaraju o formiranju vlasti na nivou BiH i izboru Vijeća ministara. To je tehnički moguće, ali na taj način bi BiH tek bila dovedena u pitanje i to je loša kalkulacija. U Domu naroda parlamenta BiH su četiri delegata iz SNSD-a koji znaju šta da rade u ovom slučaju, kao i ja u Predsjedništvu BiH”, rekao je Dodik.

On je ponovio da SNSD sa SDA nikada nije dogovarao koaliciju, nego da se vlast na nivou BiH mora konstituisati u skladu sa Ustavom.