Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"lični čin"

Dodik: Čije stavove Zvizdić zastupa u SAD; Zvizdić: Objasni u SAD stavove o NATO-u

dodik zvizdic

On je istakao da je Zvizdićevo insistiranje na NATO integracijama suprotno volji naroda u BiH i može se smatrati samo njegovom željom

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Denis Zvizdić nije zadužen za kreiranje vanjske politike BiH zbog čega se, kaže Dodik, “njegov izlet u SAD i nastup koji je tamo imao mogu tretirati kao lični čin”.

“Ako nije njegov lični čin, onda bi srpski kadar u Vijeću ministara mogao da odgovori – čije stavove Zvizdić zastupa u SAD? Da li Mirko Šarović, Dragan Mektić i Igor Crnadak misle da je neusvajanje Godišnjeg nacionalnog programa za članstvo u NATO najveći problem ili to što SDA ne prihvata izborne rezultate?”, upitao je Dodik.

On je istakao da je Zvizdićevo insistiranje na NATO integracijama suprotno volji naroda u BiH i može se smatrati samo njegovom željom.

“Istupi, poput ovog Zvizdićevog urušavaju mrvice integriteta koje BiH ima kod drugih država”, naglasio je Dodik.

Zvizdić, koji je istovremeno predsjedavajući Vijeća ministara BiH i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, pozvao je na sastanku sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan u State Departmentu Matthewom Palmerom na pojačano prisustvo američkih zvaničnika u BiH, te se založio za integracije BiH u NATO.

Također, osvrnuo se i na iznesene Dodikove tvrdnje.

“Izjave gospodina Dodika u vezi sa mojim prisustvom na godišnjem zasjedanju MMF-a i Svjetske Banke, kao i sastancima sa dužnosnicima SAD su van svake logike, u sukobu su sa činjenicama i važećim zakonima i izraz su lične i institucionalne frustracije”, kazao je Zvizdić.

“Ja obavljam, i nastaviću u skladu sa zakonom obavljati funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sve do imenovanja novog mandatara i saziva Vijeća. Pri tome će moj primarni zadatak biti zaštita interesa BiH, njenog integriteta, suvereniteta i međunarodnopravnog subjektiviteta, kao i jačanje odnosa sa prijateljskim zemljama, poput SAD, u cilju unapređenja euroatlantskih integrativnih procesa, jačanja sigurnosti i stvaranja uvjeta za ekonomski prosperitet i unapređenje regionalne saradnje”, dodao je i zaključio kazavši:

“Zbog toga nemam potrebu da polemišem sa gospodinom Dodikom u vezi sa njegovim antiustavnim namjerama da stvori uvjete za dominaciju entiteta nad državom ili da bude vrhovni arbitar za sve nadležnosti u BiH. Ustvari, predlažem da gospodin Dodik, umjesto neproduktivne unutrašnje polemike, posjeti SAD i Washington i objasni svoje stavove u vezi sa NATO integracijama i vanjskom i regionalnom politikom BiH”.