Nova vlast, nova kadrovska rješenja

Dogovorena raspodjela 36 direktorskih pozicija na državnom nivou

Sarajevo: U Parlamentu BiH održan je sastanak Osmorke, HDZ-a i SNSD-a
15.12.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Delegacije Osmorke, HDZ-a i SNSD-a odrzale su sastanak danas u Sarajevu prilikom cega su dogovorili drzavnu vlast. Nakon sastanka je uslijedilo potpisivanje sporazuma u Parlamentarnoj skupstini BiH i konferencija za medije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“OSA će pripasti Bošnjacima, SIPA nama, Granična služba Hrvatima”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a

Vladajuća koalicija na državnom nivou – Šestorka, SNSD i HDZBiH – postigla je dogovor o podjeli direktorskih pozicija u 36 institucija i agencija. Po 12 direktorskih mjesta dijele Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Koalicioni partneri prvo su podijelili tri ključne pozicije: OSA, SIPA i Granična policija.

Direktori će se mijenjati, ali nacionalni ključ ostaje isti. Dan nakon postignutog dogovora Osmorka je u punom sastavu održala redovni sastanak s kojeg su poručili da unutar koalicije tek slijede razgovori o pozicijama i potencijalnim direktorima, javlja Federalna.ba.

Nova vlast, nova kadrovska rješenja. Unutar koalicije, čini se, već dogovorene i podijeljene fotelje. U državnim agencijama i institucijama vrijeme za promjene. Direktorske pozicije, ovaj put, vlast je podijelila na tri jednaka dijela. Prethodna podjela pogodovala je samo jednoj strani, gdje su Srbi sa čak 14 pozicija najzastupljeniji. Bošnjaci i Hrvati vodili su po 11 državnih agencija i institucija. Sada bi brojevi i funkcije trebali biti u balansu. Svima isto.

“OSA će pripasti Bošnjacima, SIPA nama, Granična služba Hrvatima”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Unutar ove tri agencije i vlast na odlasku na isti način podijelila je funkcije. Tada su dijelili i birali SDA, SNSD i HDZ. Na čelu OSA-e još od 2015. godine je Bošnjak Osman Mehmedagić. Mehmedagića će zamijeniti direktor po izboru Šestorke. U ovoj podjeli dobili su i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela. A špekulira se da Šestorka raspolaže i s Centralnom bankom, Direkcijom za evropske poslove, te Agencijom za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka.

Zahvaljujući SNSD-u, SIPA-u od 2020. godine predvodi Darko Ćulum. Novog direktora ponovo bira SNSD. Na čelu Granične policije BiH od 2014. godine je Zoran Galić. Izabrao ga je HDZ, baš kao što će i ovaj put birati Galićevog nasljednika, zamjenika.

Jedan sastanak nove, vodeće bh. koalicije bio je dovoljan da ono što su dobili, lako i uspješno podijele. O imenima još ne govore. Kažu, strankama predstoje pregovori, dogovori, a na koncu izbor adekvatnog kadra. Smjernice do najboljeg kandidata, barem Šestorka, već ima.

“Nismo se samo zalagali, mi smo to demonstrirali, depolitizaciju u obimu u kojem to nikad nije viđeno u BiH. U Kantonu Sarajevo smo vodili procese i imenovali veliki broj kadrova koji nisu članovi stranaka, čak neki nisu ni naši glasači. Ponekad unutar stranaka imamo kadrove, ljude koji su stručni i kompetetni i nisam ni za to da potpuno isključimo članove stranaka, ali naravno birati moralne, poštene i stručne ljude”, izjavio je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

Sposoban ili podoban? Kako će birati, odlučit će vladajuća koalicija koja ima privilegiju da na vodeće pozicije postavi svoj kadar. Osim kompetencija i kvalifikacija potencijalnih direktora, pri odlučivanju gleda se i nacionalni ključ. Prema istom modelu, biraju se i zamjenici. Do sada, praksa prethodnika nije za primjer jer su kompetencije često bile u drugom planu, a zbog neslaganja i izostanka dogovora, državne agencije i institucije vode direktori čiji mandati su odavno istekli. Da bi na dužnost stupili novi direktori po izboru Šestorke, SNSD-a i HDZ-a, neophodno je prvo potvrditi novi saziv Vijeća ministara koje daje saglasnost za imenovanje na direktorske pozicije.