Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dogovorena sanacija fasada na dva značajna objekta u Starom Gradu

stari grad – obnova fasada 2

Stambeno-poslovni objekat koji se nalazi na Baščaršiji, na samom ulazu u Stari Grad, te zgrada Muzičke akademije uskoro će dobiti nove fasade zahvaljujući dogovoru koji je postignut između Općine Stari Grad i Gradske uprave Grada Sarajevo o sufinansiranju radova. Radove na zgradi Muzičke akademije jednim dijelom finansira i Federalno ministarstvo kulture i sporta, dok je obavezu oko procedure izbora izvođača radova i provođenja postupka preuzela Općina Stari Grad, putem Sektora za lokalni razvoj.

Stambeno-poslovni objekat u ulici Telali broj 3 je u izuzetno lošem stanju sa dotrajalom i oronulom fasadom, a u neposrednoj blizini – uz sami objekat, gradi se novi. Kako bi se otklonila opasnost koja postoji od obrušavanja fasade, pristupit će tzv ‘utopljavanju’, zamjeni stolarije i oluka da se objekat doveo u zadovoljavajuće stanje. Procijenjena vrijednost ovih radova je oko 60.000 KM, a Općina Stari Grad i Gradska uprava će ih finansirati u jednakim omjerima.

Prema riječima Općinskog načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, ovo je jedan u nizu zajedničkih projekata.

“Nastavljamo uspješnu saradnju sa Gradskom upravom. Ove godine zajedničkim sredstvima izgradili smo stepenište koje vodi prema zgradi Olimpijskog muzeja, a sada ćemo izdvojiti sredstva za fasade. Na Baščaršiji ćemo dovesti u red oronulu zgradu koja na ne baš lijep način ‘dočekuje’ sve koji dolaze u ovu općinu i nije nimalo reprezentativan objekat,“kazao je Hadžibajrić.

Dodao je da ga posebno raduje što će početi i dugo najavljivani radovi na sanaciji zgrade Muzičke akademije. „Sanaciju fasade Muzičke akademije smo planirali početi na proljeće, ali ispostavilo se da ti radovi koštaju mnogo više od planiranog. Sada smo osigurali potrebna sredstva od 110.000 KM, te ćemo nastojati da što prije završimo procedure i da radovi počnu,“ kazao je.

Inače, Sektor za lokalni razvoj Općine Stari Grad je prošle i ove godine aplicirao na pozive Federalnog ministarstva kulture i sporta sa projektima restauracije i rekonstrukcije. Sredstva koja je ovo ministarstvo odobrilo prošle godine su i pored sufinansiranja Općine Stari Grad bila nedostatna za kompletan projekat. Ove godine postignut je dogovor prema kojem će se u projekat uključiti i Gradska uprava iznosom od 55.000 KM, a preostalih 55.000 KM sufinansirat će Federalno ministarstvo kulture i sporta i Općina Stari Grad.

Zgrada Muzičke akademije predstavlja povijesnu građevinu i nacionalni spomenik BiH. Projektom je predviđeno uklanjanje oštećenih slojeva fasade sa ulične strane, ukupne površine 2.400 m2 i pranje fasade. Oštećeni dijelovi bit će sanirani, dekorativni elementi restaurirani i rekonstruirani, urađene trake i vijenci oko prozora, te ugrađeni oluci od pocinčanog lima. Projekat sanacije fasade izradio je Zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenika KS.