Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izmjene Izbornog zakona bile dogovorene, iz HDZ-a poručuju da su prevareni?

BiH

čović izetbegović

Stranka demokratske akcije podržala je izmjene Izbornog zakona BiH koje je u parlamentarnu proceduru uputio HDZ BiH, tvrdi za EuroBlic hrvatski delegat u Domu naroda BiH Mario Karamatić.

On navodi da su lideri SDA i HDZ BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović „sve dogovorili“ oko izmjena Izbornog zakona BiH, ali da je problem nastao zbog „neprincipijelne politike SDA“.

– Imali smo više varijanti za Predsjedništvo BiH, Dom naroda i Mostar, a ovo što smo uputili u preoceduru je upravo dogovoreno sa SDA. Međutim, kada dođe do realizacije, a to je politika SDA već 20 godina, oni se povuku i prave se kao da ništa nisu dogovorili. Riječ je o jeftinoj politici SDA i pokušaju nerješavanja sistemskih problema u ovoj zemlji. To nikuda ne vodi – kaže Karamatić.

On očekuje da će se narednih dana nastaviti razgovori Čovića i Izetbegovića i da će SDA „ispoštovati ono što je dogovorila, a to je podrška ovim zakonskim izmjenama“. U slučaju da se onemoguće izmene izbornog zakonodavstva do opštih izbora naredne godine, on ističe da će to BiH uvesti u ozbiljne probleme.

– Što se tiče reakcije Hrvatskog narodnog sabora, iskren da budem, očekivali smo da će SDA podržati ove izmjene i zato nemamo neki unaprijed pripremljen plan. Međutim, stav HSS je od početka jasan – tražićemo povratak na početno stanje, a to su Hrvatska republika Herceg-Bosna, Republika Srpska i Republika BiH – rekao je Karamatić.

U SDA nisu odgovarali naše pozive zbog čega nismo uspeli da saznamo da li je SDA zaista pristala na izmjene Izbornog zakona BiH koje je u parlamentarnu proceduru uputio HDZ BiH. Međutim, iz te stranke su ranije isticali da ovo što je uradio HDZ BiH predstavlja jednostran potez.

– Riječ je o predlogu jedne političke stranke koja pokušava da bez konsultacija s drugim strankama reši ovo pitanje – izjavio je potpredsjednik SDA Safet Softić.

Član rukovodstva Predstavničkog doma BiH i poslanik SDS Mladen Bosić, istovremeno, ocjenjuje da predlog HDZ BiH nema šansu da prođe u državnom parlamentu.

– Za njegovo usvajanje nije ispunjen glavni uslov, a to je da su se strane dogovorile oko prijedloga koji može proći. Ovako imamo situaciju da taj zakon nije usaglašen u okviru Federacije BiH i nema nikakvu šansu da prođe. Čak i kada bi prošao u Domu naroda BiH, nema nikakve šanse da prođe u Predstavničkom domu, jer bi bez, ikakve dileme, nastupila blokada entitetskim glasanjem iz FBiH – kaže Bosić.

Mladen Bosić smatra da je kriza oko Izbornog zakona BiH produkovana i očekivana i da je samo bilo pitanje tajminga kada će doći na dnevni red.

– U HDZ su svesni da se primiču novi izbori. Ako sada ne uspiju da riješe to pitanje, onda bi mogli biti u problemima oko izbora njihovih predstavnika – kaže Bosić.