Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dogovoreno proširenje učešća policajaca iz BiH u misijama UN-a u svijetu

BiH

dragan mektic

Buduće učešće policijskih službenika iz Bosne i Hercegovine u mirovnim misijama bile su teme susreta delegacije Ministarstva sigurnosti BiH sa zvaničnicima Ujedinjenih nacija u New Yorku, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom odvojenih sastanaka šefa bh. delegacije Dragana Mektića sa generalnim podsekretarom UN-a za mirovne operacije Herve Ladsousom i pomoćnikom generalnog sekretara za vladavinu prava i sigurnosne institucije Dimitrijem Titovim, dogovoreno je proširenje mirovne misije Bosne i Hercegovine, odnosno povećanje broja policajaca iz BiH u misijama UN-a u svijetu.

Takva odluka donesena je na osnovu dosadašnjeg iskazanog profesionalizma u radu bh. mirovnjaka, što su potvrdili i prvi saradnici generalnog sekretara UN Ban Ki-moon koji su tokom sastanka sa ministrom Mektićem izuzetno afirmativno istakli ulogu i doprinos bh. kontingenta u očuvanju mira i obuci lokalne policije.

Interes policajaca iz svih agencija u BiH za učešće u ovim operacijama je izuzetno veliki, koji su već završili respektabilnu i od strane Ujedinjenih nacija akreditiranu obuku u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) u Butmiru.

Sastanci delegacije Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine održani su u okviru Samita šefova policija, koji se u organizaciji Ujedinjenih nacija održava u New Yorku. Na Samitu koji će danas otvoriti generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon govorit će se o trenutnoj situaciji u mirovnim misijama i budućoj ulozi policijskih snaga UN-a, te najvećim sigurnosnim izazovima i prijetnjama u svijetu.