Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dogovorili se da će se nastaviti dogovarati

BiH

1(701)

Nakon još jednog susreta predstavnika bh. političkih stranaka i međunarodne zajednice organiziranim u cilju postizanja dogovora kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na pres-konferenciji je ocijenjeno da je to bio dobar sastanak na kojem je iskazana opredijeljenost za pronalazak rješenja.

O mogućim izmjenama Izbornog zakona razgovarali su lideri nekoliko bosanskohercegovačkih parlamentarnih stranaka u prisustvu eksperata Venecijanske komisije, Delegacije Evropske unije u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Vršitelj dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer kazao je da je danas bio dobar sastanak koji je bio u pravom duhu političkog približavanja rješenju, dodajući da se čini sve kako bi se omogućilo provođenje izbora u oktobru i implementacija izbornih rezultata te formiranje vlasti koju će BiH odvesti u budućnost.

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku Angelina Eichhorst ponovila je da je ovo dio proces konsultacija s fokusom na izbore u oktobru te je mišljenja da je sada pravi trenutak da se razmotre realne mogućnosti.

Prenijela je poruku iz Brisela koji želi vidjeti BiH snažno na putu ka Evropskoj uniji, ali i pronalazak rješenja. Ističe da je još mnogo posla i zadataka, no tvrdi da su danas vidjeli spremnost za pronalazak rješenja i jasnu svijest o preuzimanju odgovornosti za naredne korake.

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack kazala je da su imali pozitivnu diskusiju u kojoj su svi iskazali saglasnost da je potrebno krenuti s konkretnijim rješenjima te da se urgentno radi u narednim sedmica i organiziraju sastanci da bi se iznašlo rješenje.

Specijalni predstavnik Evropske unije i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark podvukao je da je ključno provođenje izbornih rezultata i rješenje presude Ustavnog suda u predmetu “Ljubić“, odnosno ključno je naći rješenje za izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH.

– Na to se treba fokusirati i na to su se lideri počeli fokusirati, ali je dosta posla pred vama te ja važo nastaviti u narednim danima jer vremena ponestaje – naglasio je.

Sastanci su se održavali duže vrijeme u pokušaju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH posebno kad je riječ o popunjavanju Doma naroda Federalnog parlamenta.

Mjesecima prije, lideri stranaka razgovarali su više puta u prisustvu Wigemarka i Cormack, ali kako su ti susreti završavani bez dogovora, odlučeno je da se uključe i eksperti Venecijanske komisije.

Istaknuto je da se proces potpomaganja nastavlja te da ostaje spremnost da se pruži pomoć, savjeti i ekspertiza, ali odgovornost za pronalazak rješenja je i dalje na političkim liderima u BiH jer je u ovoj godini BiH pružena šansa da se približi standardima EU, a ne da se udaljava od njih.

Šta kažu lideri stranaka?

– Dogovorili smo da budemo optimistični, zadovoljan sam atmosferom na sastancima gdje argumentima svako iznosi svoje činjenice. Volio bih da smo bliže rješenje, ali svako od nas drži svoju poziciju i govori stavove koji su u javnosti bezbroj puta ponovljeni, a to ne vodi baš rješenju, ali hajde da se nadamo da će interes međunarodnih predstvnika dovesti do nekog kompromisa – kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Lider SDA Bakir Izetbegović kazao je kako je napravljen korak naprijed u pronalaženju rješenja.

– Mislim da smo danas napravili jedan korak prema rješenju i mislim da će to biti jedno privremeno rješenje za ove izbore koje će se odnositi isključivo na federalni Dom naroda. Uz pomoć prijatelja iz međunarodne zajednice mislim da smo danas napravili jedan korak prema rješenju – istakao je Izetbegović.

Sličnog mišljenja je i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

– Današnji razgovor zaista je bio vrlo ozbiljan i konstruktivan i veliki korak naprijed, mislim da smo u ovom trenutku najbliže rješenju – dodao je Radončić.

Borjana Krišto iz HDZ-a BiH kazala je kako danas nije bilo nikakvih rješenja, te da će se sastanci nastaviti.

– Imamo odgovornost da implementiramo odluku Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju kada je u pitanju izbor legitimnih predstavnika u Dom naroda, a naravno i kada je u pitanju izbor legitimnih predstavnika u druge administrativne nivoe vlasti u BiH. Danas nije bilo nikakvih konkretnih rješenja, a sastanci i razgovori će se nastaviti i potrudit ćemo se da naša rješenja budu u skladu sa Ustavom , evropskim konvencijama i odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda.

Krišto je dodala da i neka privremena rješenja moraju poštovati odluke Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju bez obzira o kome se radi. Dodala je kako će HDZ učinit sve da bude dio rješenja.