Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve po prioritetima

Dok CIK čeka novac za izbore, vlast “hitno” izdvojila 12.000 KM za jednu otpremninu?!

Sarajevo: 4. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
06.02.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 4. sjednica Vijeca ministara Bosne i Hercegovine.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Uprkos pismu Ambasade SAD, Delegacije EU, OHR-a i OSCE-a. Šta kaže Zakon o finansiranju institucija BiH

Dok Vijeće ministara BiH na čelu sa Zoranom Tegeltijom (SNSD) i jednim od njegovih zamjenika ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom (HDZ) još ne odgovara zahtjevu Centralne izborne komisije (CIK) BiH da im se po zakonu osiguraju sredstva za provođenje izbora, budžetska rezerva se obilato troši na druge izdatke.

Piše: A. DUČIĆ

Naime, u Vijeću ministara BiH spremna je na usvajanje odluka o izdvajanju iz budžetske rezerve iznos od 12.000,00 KM Uredu za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju i to u svrhu isplate otpremnine za jednog uspolenika zbog njegovog odlaska u penziju, saznaje Fokus.ba.

Ova dodatna finansijska sredstva spomenuti ured od Vijeća ministara traži u momentu kada je na snazi odluka o privremenom finansiranju za period januar-mart u ukupnom iznosu od 249 miliona KM što je jedna četvrtina od ukupnog budžeta. Dakle, na snazi je striktno stezanje kaiša i finasiranje samo najurgentnijih obaveza.

Jedna od njih je i potreba CIK-a za osiguranje predstojećih izbora. Kao što je poznato, CIK je Ministarstvu finansija prošlog mjeseca dostavio zahtjev da se za ovu namjenu za prvi kvartal izdvoji četvrtina od ukupnog iznosa potrebnog za izbore odnosno 1.054.500 KM.

No, odgovor na ovaj zahtjev još nisu dobili, uprkos pismu Američke ambasade, OHR-a, Delegacije EU u BiH i OSCE-a prema Vijeću ministara da ispuni svoju zakonsku obavezu i da navedena sredstva isplati CIK-u.

S druge strane, sredstava za otpremine pojedinih uposlenika, očito, ima, iako u članu 17. Zakona o finansiranju institucija BiH stoji da se sredstva tekuće rezerve mogu koristiti za finansiranje hitnih i vanrednih izdataka i programe koji nisu uvršteni u budžet; finansiranje troškova međunarodnih sporova i arbitraža i sl.

Inače, kada je riječ o navedenom Uredu, državni revizori su u izvještaju za 2020. godinu utvrdili da je direktor Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH (Hamdija Čivić) koristio službeno vozilo i dok je bio na godišnjem odmoru. Utvrdili su i da je ovaj Ured u određenim mjesecima 2020. godine prekoračivao broj zaposlenih u odnosu na onaj koji im je odobren budžetom. Razlog tome je zapošljavanje vozača.