Zvanični podaci

Dok je Dodik blokirao BiH, Prointer je pobjeđivao na milionskim državnim tenderima

FOTO SNSD Twitter

Od 26. jula, kada su političari iz RS-a zvanično odlučili da zbog Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida bojkotuju institucije, do 30. septembra Prointer inkasirao 2.056.610 KM bez PDV-a

Nakon blokade koja je trajala skoro pet mjeseci, Vijeće ministara BiH jučer je na redovnoj sjednici konačno počelo donositi odluke u punom kapacitetu. Za to vrijeme, pak, kompanije bliske, primjerice, porodici Dodik niko nije sprečavao da dobivaju milionske poslove od institucija te iste države koju je mjesecima blokirao SNSD.

Piše: A. DUČIĆ

Kompanija Prointer ITSS Banja Luka čiji je blizak saradnik Igor Dodik, sin lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, s državnim institucijama i preduzećima samo u 2021. godini sklopila je ugovore u vrijednosti od 6.259.151 KM bez PDV-a. Dodatno, Prointer Sarajevo, kompanija koju je osnovao banjalučki Prointer u ovoj godini je dobio 23 tendera u vrijednosti od 1.318.500 KM.

Milionski ugovori su sklopljeni i u vrijeme vještačke političke krize odnosno blokade državnih institucija u režiji Milorada Dodika. Naime, dok su zvaničnici SNSD-a potpomognuti opozicionim strankama iz RS-a odlučili bojkotovati državne institucije, firma povezana sa sinom Milorada Dodika uredno je uzimala državni novac na milionskim tenderima.
Prema istraživanju Fokusa, Prointer je od države, kao pobjednik na tenderima, od 26. jula, kada su politički predstavnici RS-a zvanično odlučili da zbog Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida bojkotuju institucije, pa sve do 30. septembra inkasirao 2.056.610 KM bez PDV-a. U 30. septembra do jučer dobili su još nekoliko unosnih ugovora od institucija i preduzeća RS.

Kao što je poznato Milorad Dodik je svojevremeno javno na sjednici NSRS potvrdio da je njegov sin Igor Dodik savjetnik odnosno konsultant Prointera. U septembru ove godine advokatska kancelarija Stevanović je izvijestila javnost da Igor Dodik nije vlasnik, niti ima udjele u Prointeru demantirajući tako pisanje pojedinih medija. No, demanta na pomenute tvrdnje Milorada Dodika do sada nije bilo.

Prointer je, prema istraživanju Fokusa uz pomoć podataka Portala javnih nabavki, 30. septembra ove godine sa državnom kompanijom Elektroprenos BiH potpisao ugovor vrijedan skoro 1,2 miliona KM (1.199.910 KM) bez PDV-a za nabavku i isporuku energetskog transformatora.

Sa Regulatornom agencijom za komunikacije BiH (RAK) mjesec ranije, odnosno 30. augusta potpisan je ugovor vrijedan 56.700 KM za nabavku usluga „reaktivne i proaktivne podrške, održavanja, te konsultantskih usluga u domenu virtuelizacije, serverske, storage i mrežne infrastrukture uz administraciju Microsoft servisa on-premise i u cloudu, te rezervnih kopija servisa i virtuelnih mašina na lokaciji Regulatorne agencije za komunikacije“.

S Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) BiH 21. jula putem direktnog sporazuma potpisan ugovor od 950 KM radi vršenja usluge prebacivanja videokonferencijskog linka u centralnom uredu UIO.

S Elektroprenosom BiH su u julu potpisali tri ugovora ukuone vrijednosti od 3.087.963 KM i to za firewall opremu i licence, nabavku opreme Fujitsu, te izgradnje trafostanice 110 KV u Banjoj Luci.

U junu potpisuju još jedan ugovor sa Elektroprenosom od 35.100 KM za nabavku protokola konvertora kao i sa RAK-om od 249.900 KM za nabavku centralizovanog DMS sistema. U aprilu su još dva ugovora potpisana sa Elektroprenosom. Jedan je vrijedan 90.000 KM i to za „nabavku usluge Premier Support“, a drugi 284.920 KM za nabavku srednjonaponske ćelije 10 KV za TS Trebinje.

S još jednom državnom institucijom, Nezavisnim operatorom sistema (NOS) BiH potpisuju ugovor težak 394.600 KM i to za nabavku rutera za PCN mrežu. Istog mjeseca ugovor je potpisan i sa Uredom za veterinarstvo BiH. Vrijedan je 58.400 KM a tiče se nabavke usluga nadogradnje informacionog sistema za kontrolu, praćenje i evidentiranje uvoznih, izvoznih i prevoznih pošiljki animalnog porijekla.

S Elektroprenosom je jedan ugovor potpisan i u februaru i to u iznosu od 708 KM radi servisa određene opreme.
Prema ranijem pisanju Žurnala, u javnom sektoru Republike Srpske gotovo više da i nema institucije, ustanove ili preduzeća koje nije poslovalo sa banjalučkim „Prointerom“. Za šest godina potpisana su 602 ugovora vrijedna 152.088.144 KM.

Samo u ovoj godini odnosno od 1. januara od 16. decembra ukupna vrijednost tendera koje je dobio Prointer Banja Luka, prema sumarnom izvještaju Portala javnih nabavki, iznosi 49.192.443 KM, a riječ je o potpisanim ugovorima sa državnim i entitetskim institucijama i preduzećima