Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

falsifikovanje historije

Dok je Dodik u Prijedoru govorio o “Oluji” iza njega bila fotografija žene iz Žepe

dodik zepa
Foto: Twitter/@MiloradDodik

Fotografiju je zabilježio fotograf AFP-a Joel Robine

Tokom obilježavanja godišnjice “Oluje” u Prijedoru kojoj su prisustvovali zvaničnici Srbije i entiteta RS tokom govora predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika pojavila se fotografija koja je nastala u Žepi 1995. godine.

Na Twitter nalogu Dodika objavljena je i ta pored drugih fotografija.

Riječ je o ženi Sabini Mujkić koja je protjerana iz Žepe, a u naručju drži bebu. Avazu se javila njena kćerka koja je potvrdila ovu informaciju. Nermina Mujkić, Sabinina kćerka, zgrožena je ovim činom zloupotrebe.

– Fotografija je zloupotrijebljena. Nastala je kada je bilo iseljenje sa Žepe, ognjišta. Na toj fotografiji smo moja majka i ja 27. juna1995. godine kada smo krenuli iz Žepe za Sarajevo sa ranjenicima i stanovništvom koji su bili vojno nesposobni. Brat je bio u kamionu ispred nas jer je bio stopostotni ratni vojni invalid koji je ranjen od strane srpskih agresora kao dijete od 13. godina, rekla je Nermina Mujkić za Avaz.

Mujkić dodaje da u momentu koji je prikazan na fotografiji imala je samo tri mjeseca.

– Pored nas, dječak koji sjedi je moj drugi brat Ekrem Mujkić. Loše se osjećam. Fotografija je zloupotrebljena za neke druge stvari, kazala je između ostalog Mujkić.

Fotografiju je zabilježio fotograf AFP-a Joel Robine.

Podsjetimo, 4. augusta je obilježen u Prijedoru kao sjećanje na srpske žrtve “Oluje”.