nova otimačina

Dok otac prijeti ratom, direktor Elektroprivrede RS porodicu Dodik pomaže sa 31,8 miliona KM

dodik-petrovic

Dok vlasnik života u RS Milorad Dodik prijeti novim ratom, na drugoj strani dešava se nova otimačina javnog novca za pomoć njegovoj porodici. Kanal kroz koji će proći novih 22.000.705,4 KM vodi od „Elektroprivrede RS“ do banjalučkog „Prointera“ i „saradnika“ mu Igora Dodika. Drugi kanal za odliv 9.827.860 KM je firma „Dwelt“ Stefana Krnete. Ukupno 31.828.565 KM!

Strujni udar na džepove građana ne brine Luku Petrovića, direktora „Elektroprivrede Republike Srpske“ i generalnog sekretara vladajućeg SNSD-a. Dok vlasnik života u RS Milorad Dodik prijeti novim ratom, na drugoj strani dešava se nova otimačina javnog novca za pomać vrhovnoj porodici. Kanal kroz koji će proći novih 22.000.705,4 KM vodi do banjalučkog „Prointera“ i „saradnika“ mu Igora Dodika, sina Miloradovog. Drugi kanal za odliv 9.827.860 KM je firma „Dwelt“ Stefana Krnete. Ukupno 31.828.565 KM!

Za svih osam lotova, u tenderu nazvanom „zajedničкa javna nabavкa usluga nadzora, održavanja i administracije sap infrastruкture,održavanja SAP ERP sistema uz proširenje postojećih funkcionalnosti i nabavke SAP licenci i održavanja SAP licenci, implementacija SAP u ZP, implementacija modula ljudskih resursa i obračuna plata, implementacija modula investicija i projektnog sistema, nabavka data centra, matičnog i 15 zavisnih preduzeća u sastavu ‘Elektroprivreda RS’ Trebinje“, jedini ponuđač bio je – „Prointer“. Kako i ne bi, kada je za bezočni budžetski odliv Petrović iskoristio ograničeni postupak, piše Žurnal.

Nadzor, održavanje i administracija SAP sistema – 2.796.768 KM!

Održavanje SAP ERP sistema za proširenje postojeće funkcionalnosti – 9.209.538 KM!

Nabavka i održaanje SAP licenci – 4.816.475 KM!

Implementacija SAP u Ruding i Bistricu – dva puta po 74.369 KM!

Implementacija modula ljudskih resursa i obračuna plata – 2.805.660 KM!

Implementacija modula investicija – 1.067.040 KM!

Nabavka data centra – 1.156.487 KM!

Prema podatku iz 2015, u Republici Srpskoj ima 359.567 domaćinstava, svako od njih samo za ovaj posao vladajućoj porodici dalo je – 61,2 KM. Ako se u obzir uzme da broj domaćinstava značajno opada, jer stanovništvo odavno bježi glavom bez obzira, onda cifra značajno raste.

Tu svakako nije kraj, jer je Petrović 30. septembra sa firmom „Dwelt“ Stefana Krnete, zeta bivšeg SNSD-ovog ministra zdravlja Ranka Škrbića, potpisao ugovor vrijedan 9.827.860 KM. Toliko košta „održavanje softverske platforme za snabdijevanje“. Krneta je, naime, partner „Prointera“ za poslove u energetskom sektoru.

Da je „Prointer“ u vezi sa vladajućom porodicom Dodik, potvrdio je i sam član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i to 18. jula 2019. godine pred narodnim poslanicima, a potom i u intervjuu „Recite AlJazeeri“.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice u toj firmi, ali jeste saradnik te firme, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, kazao je Dodik pred narodnim poslanicima.

Da Dodik mlađi „sarađuje“ sa „Prointerom“ pred Osnovnim sudom u Banjaluci potvrdio je i Bojan Vujić, nekadašnji direktor firme, trenutno na čelu „Infinity International Group“, u čijem sastavu posluje – „Prointer“.

Nakon oba priznanja, tenderi su nastavili da se nižu. Poslovanje ove firme prošireno je i na porodici mrsku Federaciju BiH s kojom bi Dodik ovih dana ratovao.

O Petroviću je mnogo toga rečeno.

Tek što je sjeo u fotelju direktora Elektroprivrede Republike Srpske, 16. novembra 2018. godine, generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović razmišljao je kako najbolje i najbrže da se oduži za ukazano mu povjerenje. U javnom preduzeću kojim je zagospodario počeo je da smišlja IT potrepštine, a onda i da raspisuje tendere za samo jednog ponuđača. Od tada do danas samo „Prointeru“ je oko 40 miliona KM.

Prethodne uprave, Željko Kovačević i Radmila Čičković, nisu pokazale naročit interes za razvoj trećeg doba unutar ERS-a. Ovoj firmi, od 2016. do Petrovićevog mandata, namijenili su tek pet ugovora vrijednih 10.542.024 KM. Najunosniji među njima, onaj dvogodišnji za nadzor, održavanje i administraciju SAP infrastrukture, od 9.950.850 KM „Prointer“ je morao da dijeli sa beogradskom bazom i banjalučkim „Lanacom“ Nebojše Ninića.

DVA MILIONA KM U PRVOJ GODINI V.D. MANDATA

U januaru 2019. Petrović je, sam ili uz „nečiju“ pomoć, smislio – ERS-u je potrebno unapređenje i tehnička podrška IT infrastrukture. To je, prema tenderskoj dokumentaciji, podrazumijevalo instalaciju i konfiguraciju nove opreme, novih servisa sa „business continuity“ i „desaster recovery“, virtuelizaciju servera, održavanje data centra, radnih stanica i telefonskih centrala. Jasno, stigla je tek jedna ponuda, direktoru prihvatljiva. Ugovor vrijedan – 233.906 KM potpisao je 23. januara.

Ipak, nije bilo dovoljno. Ni blizu! Tri i po mjeseca je razmišljao šta bi još trebalo javnom preduzeću. Obnova proizvođačke podrške i licenci za „check point firewall uređaje“! Jedna ponuda – prihvatljiva. Novi potpis na odliv 116.997 KM stavljen je 13. maja.

U ERS-u se Petroviću nije dopadao ni dispečerski centar pa je uslijedila ugradnja video zida i rekonstrukcija prostora u upravnoj zgradi u Trebinju. Od svih bh. IT ponuđača ponudu šalje samo „Prointer“, direktor Petrovič prihvata i 7. juna potpisuje ugovor vrijedan čak 584.971 KM.

Uzavrelu atmosferu hladio je novim tenderom, onim za sistem za klimatizaciju. Jedna ponuda bila je spremna, komisija je odlučila da je „Prointer“ ponovo prihvatljiv. Sve, od 2. avgusta, vrijedi 35.077 KM. Nova sezona skupih ugovora počela je s prvim kišnim, oktobarskim danima. „Serverska infrastruktura“ na red je došla polovinom mjeseca, kada je stigla ponovo jedna ponuda. Po ugovoru, ERS je „Prointeru“ platio 438.724 KM.

Tenderska transparentnost direktoru Elektroprivrede RS ne znači mnogo. Što (sam ili uz „nečiju“ pomoć) zamisli, to može da ostvari i direktnim sporazumom. „Cisco Webex Cloud licence“, svakako „Prointeru“, 29. oktobra plaća 3.942 KM.

Uspješnu prvu godinu v.d. mandata u udobnoj fotelji ERS-a Petrović je zaključio 12. decembra ugovorom za „migraciju domenske infrastrukture i mail servera na nove platforme“ i nabavku licenci. Nije potrebno napominjati – stigla je jedna ponuda, a sklopljeni posao bio je vrijedan 438.560 KM.

U njegovoj prvoj godini građani su preko ERS-a za „Prointer“ dali gotovo dva miliona maraka.

2020. KAO UVERTIRA U SRETNIJU 2021.

To je svakako tričav iznos, jer su godine kasnije, ispostaviće se, bile mnogo sretnije.

Ozbiljnim konzumentima budžeta potreban je kontinuitet pa je direktor, kako je ponovo pristigla samo jedna ponuda, obnovio ugovor za „unapređenje i tehničku podršku IT infrastrukture“. Sve je 30. aprila 2020. platio nešto jeftinije, 233.064 KM.

Da ne bi morao svake godine da raspisuje tendere i luta od „Prointera“ do „Prointera“, u junu je odlučio da sa ovom firmom, koja je ponovo jedina poslala ponudu, potpiše trogodišnji okvirni sporazum za obnovu proizvođačke podrške i licenci za „check point firewall uređaje“ – 297.987 KM.

Da bi zadovoljio kontinuitet u odlivu javnog novca, sam ili uz „nečiju“ pomoć, smislio je da mu treba „obnova proizvođačke podrške i licenci za cisco uređaje“. Ponudu je opet imao samo „Prointer“ – 40.927 KM.

Međutim, trebalo je agresivnije pa je 2021. započeo nabavkom aktivne i pasivne TK opreme. Ponudu, kao i uvijek, imala je samo najvažnija privatna IT firma za obavljanje državnih poslova. Ugovor vrijedan 292.488 KM potpisan je 11. februara.

Da se premosti glad do izuzetne poslastice direktor Luka „Prointeru“ je namijenio i dva nova direktna sporazuma – „interfejs SAP sa bilingom“ (7.017 KM), kao i kreiranje pogona i skladišnih lokacija u vezi sa interfejsom (7.020 KM). Vrijednosti oba ugovora procijenio je do maksimalne Zakonom o javnim nabavkama BiH određene granice za direktnu podjelu javnog novca.

A, onda je uslijedio tenderski bum. Petrović je okupio sva zavisna preduzeća iz sistema Elektroprivrede i, sam ili uz „nečiju“ pomoć smislio – potreban mu je sistem za upravljanje imovinom, elektronski radni nalozi i praćenje efikasnosti. „Prointer“, kao i u svim prethodnim slučajevima, jedini šalje ponudu. Direktor Luka nije ni trepnuo kada je 31. marta potpisao ugovor od čak 13.511.328 KM.

Privatna firma koja gospodari javnim sektorom ni najmanje vrijednosti nije prepustila slučaju. Sistem za zaštitu e-mail saobraćaja Luki Petroviću ponudila je da izradi za 7.207 KM. Neimenovana druga firma usudila se da pošalje ponudu, ali je bila skuplja za čitavih 12 maraka. Dakako, eliminisana je, a na novom ugovoru za „Prointer“ stoji datum 23. aprila.

IT mašta direktora petroviča, kojem, sada više nema sumnje, neko pomaže, nema granicu. Izradu studije dugoročnog razvoja automatizacije distributivne mreže platiće 233.979 KM. Da li je potrebno napomenuti da je pristigla samo jedna ponuda?! Ovog puta posao bi trebalo da završi „Prointer“ i „Prointerova“ – „Kaldera“.

Nije zaboravio, samo je malo odgodio ugovor za unapređenje i tehničku podršku IT infrastrukture. Polovina juna ove godine idealna je za novi ugovor na osnovu samo, opet jedne pristigle ponude. Sada sve košta 231.660 KM.

S datumom 2. juli stoji ugovor za rekonstrukciju i proširenje pasivne računarske mreže i aktivne mrežne opreme i switcheve, a potpisan je na osnovu, kako drugačije, nego tek jedne ponude. Vrijednost – 187.080 KM…