Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dok plaćaju komisije, institucije šute: Zašto RVI bez noge treba dokazivati invalidnost?

klapuh rvi222

Da u raznim bespotrebnim komisijima pojedinci u BiH uzimaju hiljade KM naknada i nije neka novost. Toga smo se već dosta naslušali. No, ako se pri formiranju i radu takvih komisija vrijeđa dostojanstvo ratnih vojnih invalida (RVI), koji su za državu BiH doslovno dali dijelove tijela, čitava priča o komisijama dobiva jednu potpuno novu dimenziju.

Takav je slučaj Ifeta Klapuha iz Sarajeva koji je ranije za Fokus TV iznio problem sa kojim se suočio u moru administracije i birokratije u BiH.

Klapuh već 25 godina nosi ortopedsko pomagalo, a tokom jula ove godine rečeno mu je da je formirana Komisija koja treba provjeriti treba li njemu silikonski lajner. Komisiju čine dva doktora i pravnik.

Iako smo se još prije četiri mjeseca obratili kantonalnom ministru za boračka Muharemu Fiši sa pitanjima zašto je potrebno formiranje takvih komisija, po kojim propisima su oformljene, te koliko je novca utrošeno na takve komisije – odgovor nikada nismo dobili.

Ministar Fišo nam je kratko kazao da je naš upit vezan za Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

No, to nije tačno, što nam je potvrdio i resorni federalni ministar Salko Bukvarević koji nas je uputio upravo na kantonalno ministarstvo na čijem je čelu Fišo.

„Ostvarivanje navedenog prava je propisano Zakonom o dopunskim pravima boraca BiH za koje je nadležno Ministarstvo za boračka pitanja KS“, naveo je Bukvarević.

Iako smo u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama kontaktirali i Zavod zdravstvenog osiguranja KS sa istim pitanjima, odgovor ni nakon četiri mjeseca nismo dobili.