Dok prodavci slažu Ditine proizvode na police, građani već kupuju

dita-proizvodi3

Kupci su u prilici da kupe “Ditine” tečne proizvode u dva “Bingova” velika marketa u Tuzli. Riječ je o prvoj isporuci od 25 tona tečnih deterdženata koje je ova fabrika proteklih dana proizvela nakon duže od tri godine nerada.

Ova tuzlanska fabrika, koja je bila vodeća u regiji po proizvodnji, uništena je lošom privatizacijom. Od nekadašnjih 700 radnika, ostalo je njih 46, a danas su se, ne krijući zadovoljstvo, postrojili ispred fabrike, posmatrajući utovar paleta sa deterdžentima u kamione, koji su ih transportovali do prodavnica. Radnički polet i volja za očuvanjem radnih mjesta, te za pokretanjem fabrike, bili su vidljivi na svakom koraku u krugu ˝Dite˝.

dita-proizvodi1

“Borba koja je trajala od 2012. godine, borba u šatorima na minus 25 stepeni, danas je dokaz da to nije bilo uzalud. Pokazali smo svima da ‘Dita’ može raditi, a smatram da ćemo radom u dvije smjene uspjeti proizvesti 60 hiljada komada proizvoda, koliko je tražio ‘Bingo’ i za što smo dobili sirovine. Mnogi nam žele pomoći da opstanemo, a osim trgovačkih lanaca, firma ‘MF’ iz Maglaja donirala nam je mantile i radna odijela. ‘Ditu’ niko neće zaustaviti da radi i samim time što su velike firme stale iza nas, optimistični smo”, poručio je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata “Dite”, dodajući da grupa radnika vrši remont mašina koje godinama nisu radile.

Mehmedović je pozvao i građane da kupuju domaće proizvode, poručivši da će “opstankom ‘Dite’ opstati i ‘Konjuh’ i ostale posrnule fabrike”.

Tatjana Paunoski, službenica za odnose s javnostima u “Bingu”, kazala je da će 3 DE, Blic grill, Bronho cijevi, Alls deo i Fas biti lako uočljivi na policama.

“Početna količina je mala. U početku, moći će se kupiti samo u Tuzli, zatim u Tuzlanskom kantonu, a vremenom i u svih 159 poslovnih jedinica. Potrudit ćemo se da zajedničkom saradnjom oporavimo ovaj bivši proizvodni gigant, a kupci će moći dobiti stari kvalitet sa veoma povoljnim cijenama. Također, obezbijedili smo i 100 tona sirovine i uskoro očekujemo nove količine 3DE-a”, kazala je Paunoski.

dita-proizvodi2

Radnica Emina Busuladžić poručila je da joj je danas srce bilo puno radosti.

“Isto ovo doživjela sam prije 38 godina kada je ‘Dita’ otvorena. Ova pobjeda bila je teža, ali je zato mnogo slađa. Od 2008. godine slijedili smo jasan put, a to je pokretanje fabrike. ‘Dita’ će raditi, a molimo one koje nas koče u tome, da nas puste da radimo. Moramo se boriti, nema odustajanja”, odlučna je Busuladžić.

Konačna sudbina “Dite” bit će poznata krajem mjeseca, kada bude održana Skupština povjerilaca.