Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Penzioner Proko i ostali hajduci

Dok Proko uživa u penziji, njegovi nasljednici i dalje gaze budžetskim putem

s

Proko Dragosavljević, bivši ministar porodice, omladine i sporta u Vladi RS, koji je poznat po tome što su revizori utvrdili da je njegovo ministarstvo 2010. godine probilo budžet za oko 2,6 miliona maraka, već nekoliko godina je u penziji. Ipak, mlađi Dragosavljevići nastavljaju “gaziti” njegovim, budžetskim putem

Proko Dragosavljević, nekadašnji ministar porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, koji već nekoliko godina uživa u penzionerskim danima, ne treba brinuti o nasljednicima, piše Žurnal.

U političke vode „zaplivao“ je njegov sinovac Slavko Dragosavljević. Kako tvrdi Žurnalov izvor, riječ je o sinu Prokinog brata Drage Dragosavljevića. Bio je 2014. godine kandidat SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske, ali nije osvojio dovoljan broj glasova.

Ipak, Slavko ubrzo dobija drugu funkciju – 2017. godine imenovan je za direktora Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Srpcu. S druge strane, njegov brat Dražen Dragosavljević je nastavnik fizičkog vaspitanja u Centru srednjih škola „Petar Kočić“, također u Srpcu.

SPORTSKA PORODICA

No, nije to jedini izvor prihoda za porodicu Dragosavljević. Osim što je direktor škole, Slavko Dragosavljević ima i svoj teniski klub, dok Dražen vodi školu fudbala.

Slavko Dragosavljević

Teniski klub „Srbac“ je, kako se navodi u Službenom glasniku Opštine Srbac, „osnovan 1995. godine, a pod novim rukovodstvom, mladim i ambicioznim ljudima, djeluje od 28.12.2006. godine.“

Slučajno ili ne, to novo rukovodstvo pojavljuje se nakon što je Proko Dragosavljević u oktobru 2006. godine imenovan za ministra porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske. Ubrzo ovo ministarstvo šalje pomoć u Srbac.

„Tokom posmatranog perioda, u rekordnom roku su izgrađena dva teniska terena uz veliku pomoć Ministarstva porodice, omladine i sporta i Administrativne službe Opštine Srbac. Osim toga, izgrađen je i pristupni put u dužini od 90 metara, parking prostor, tribine te postavljena trava oko terena“, navodi se u Službenom glasniku.

Tako Teniski klub „Srbac“ dobija kvalitetne teniske terene za treniranje. Kako je u telefonskom razgovoru za magazin Žurnal kazao Slavko Dragosavljević, tereni su općinski: „Mi plaćamo struju i vodu redovno, takav je ugovor potpisan. Ne postoji nikakva druga naknada.“

Osim što je navedeni teniski klub na korištenje dobio teniske terene, redovno se dobija i budžetski novac. Ovaj sportski kolektiv svrstava se u prvu kategoriju sportskih organizacija, pa je tako, prema podacima objavljenim u Službenom glasniku Opštine Srbac, 2009. godine dobio 10.000 maraka općinskog novca, a 2010, 2011. i 2012. godine po 8.000 maraka.

2012. godine SNSD gubi vlast u Srpcu, a novi načelnik bio je Drago Ćirić iz Koalicije „Zvono“. Osjetio je to i Slavko Dragosavljević, jer je već 2013. godine dobio značajno manje novca iz budžeta – 2.000 maraka. Naredne godine još manje, „samo“ 947,95 maraka.

NA ČELU OPĆINE – DRAGOSAVLJEVIĆ

Ipak, SNSD se vraća na vlast u Srpcu 2016. godine. Novi i aktuelni načelnik postao je Mlađan Dragosavljević, rođak braće Dragosavljević, što je i sam Slavko potvrdio za magazin Žurnal. Kako vrijeme odmiče, tako i Teniski klub „Srbac“ dobija sve više budžetskog novca. 2017. godine je dobio 3.000, 2018. godine 4.000, a 2019. godine 4.400 maraka.

Novac je stizao i iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS – po nekoliko hiljada maraka godišnje za organizacije raznih sportskih manifestacija.

Pored ovoga, ovaj teniski klub se finansira i na drugi način. Na facebook stranici na kojoj, istina, ništa nije objavljeno još od 2016. godine, piše da „članovi kluba mogu besplatno koristiti teniske terene, dok ostali po satu plaćaju 5 KM. Treninzi se po mjesecu plaćaju 30 KM, a budu dva puta u sedmici po sat vremena“.

Kad je riječ o Draženovoj Školi fudbala „Dream team“, riječ je o znatno manjim budžetskim iznosima – do 1.500 maraka godišnje.

Međutim, to nije sve. Dolaskom Mlađana Dragosavljevića na mjesto načelnika, Skupština Opštine Srbac donosi Rješenje o izboru Savjeta za sport, a iz reda stručnih lica za ovu oblast imenuje se upravo SNSD-ov Slavko Dragosavljević.

Slavko Dragosavljević nije mogao tačno reći koliko iznosi mjesečna naknada za rad u ovom savjetu: „Mislim da je 30 ili 35 maraka, slagat ću ti sad…“

SNIŽENE CIJENE TERMINA U ŠKOLSKOJ SALI

Kao što je već spomenuto, Slavko Dragosavljević je 2017. godine imenovan za direktora Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Srpcu.

Kako navodi Žurnalov izvor, jedna od prvih odluka koju je donio Školski odbor bilo je smanjivanje naknade sportskim klubovima za iznajmljivanje školske sale.

„Razlog snižavanja cijene bio je da više omladine koristi sportsku dvoranu u vremenu kad se ne koristi za potrebe škole“, kaže Slavko Dragosavljević, te potvrđuje da i njegov teniski klub koristi dvoranu: „Prošle godine smo nešto malo koristili – subotom i nedjeljom.“

Tako je direktor Teniskog kluba „Srbac“ Slavko Dragosavljević školsku salu unajmljivao od Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, čiji je direktor – Slavko Dragosavljević.

KO JE PROKO DRAGOSAVLJEVIĆ

Podsjetimo, Proko Dragosavljević bio je ministar porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, kada je na njenom čelu bio Milorad Dodik. Do imenovanja u oktobru 2006. godine, radio je kao savjetnik predsjednika Vlade Republike Srpske. Penziju je dočekao na funkciji direktora Javne ustanove „Službeni glasnik RS“, na koju je imenovan 2011. godine.

Ostao je upamćen po tome što je 2010. godine ministarstvo na čijem je bio čelu potrošilo 10.541.022 KM, što je za 2.652.022 KM ili 34 posto više od odobrenog budžeta. Dragosavljević je na taj način prekršio Zakon o budžetskom sistemu RS-a, revizori su mu dali negativnu ocjenu, konstatujući potpuno odsustvo odgovornosti prema načinu i raspolaganju narodnim novcem.

O ovome, ali i o njegovom „svijetu luksuza“, Žurnal je pisao još 2012. godine. Osim toga, radio je na univerzitetima u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.

Očito, riječ je o čovjeku koji je najveći dio radnog vijeka proveo „na budžetu“. Istim stopama nastavljaju „gaziti“ i mlađi Dragosavljevići.