Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraga

Dok rudari mole za plate, Elektroprivreda BiH milionskim ugovorima podržava privatnike

elektroprivreda bih
Foto: D.B/ Fokus.ba
Elektroprivreda BiH, cijena struje ide gore?!

Dok firma Lager povećava obim posla, otvara novi proizvodni pogon, te traži 100 novih radnika kojima nude “visoka stimulativna primanja, ugovor na neodređeno, bonuse, 13. platu, stimulativne nagrade” rudnici u sastavu Koncerna pucaju po šavovima a rudari ponovo mole za isplatu plata

U Hrvatskoj je potvrđena optužnica za davanje mita protiv vlasnika i jednog od direktora firme Lager iz Posušja dok u BiH ova firma, zahvaljujući i poslovima sa Elektroprivredom BiH, širi poslovanje. Lager povećava obim posla, otvara novi proizvodni pogon te traži 100 novih radnika kojima nudi “visoka stimulativna primanja, ugovor na neodređeno, bonuse, 13. platu, stimulativne nagrade a mogućnost zarade je neograničena”. U isto vrijeme, rudnici u sastavu Koncerna Elektroprivrede pucaju po šavovima dok rudari ponovo mole za isplatu plata, piše Žurnal.

U Zenici i Tuzli rudari su obustavili proizvodnju i stupili u radnički neposluh jer im nisu bile isplaćene decembarske plaće, naknade za topli obrok za novembar i decembar a nije bilo ni regresa. Rudnik Zenica ali i Kreka tražili su pozajmicu od Elektroprivrede BiH kako bi isplatili plate. Rudari su ionako navikli da skoro svaki mjesec moraju štrajkovati da bi dobili plate.

U međuvremenu, Elektroprivreda BiH potpisala je ugovor sa RMU Banovići za nabavku uglja za 2023. godinu. Kao i prethodnih godina Elektroprivreda BiH nabavlja ugalj za potrebe Termelektrane Tuzla i Kakanj. Ukupna vrijednost tendera je 81.379.720,80 KM bez PDV-a. Zanimljiva je činjenica da ove godine za razliku od prethodnih nisu objavljene količine uglja koje EPBIH nabavlja od RMU Banovići.

Razlog treba tražiti u tenderima koje je EP BIH dodijelila posuškoj firmi Lager, kao i firmi EFT Stanari od kojih je kupovan ugalj.

Podsjetimo da su prethodnih godina iz Elektroprivrede BiH reagovali na navode sindikata kako ugalj iz Stanara kupuju po većoj cijeni nego od svojih rudnika, tvrdeći da su ugalj nabavljali po nižoj cijeni od one koju plaćaju Rudniku Kreka. Tako je Elektroprivreda BiH, zbog nedostataka uglja iz svojih rudnika, za samo godinu dana od privatnih rudnika kupila ugalj u vrijednosti od 170 miliona KM.

Lagerov ugalj skuplji od uglja iz RMU Banovići?

Nabavka uglja iz RMU Banovići za potrebe TE Tuzla i TE Kakanj u 2022. godini plaćena je 79,5 miliona KM bez PDV-a za 1.009.000 tona uglja. U 2021. godini nabavljeno je 918.000 tona uglja za 63,1 milion KM bez PDV-a.

Početkom oktobra prošle godine Elektroprivreda BiH potpisala je ugovor sa Lagerom za nabavku 600 hiljada tona uglja koje će platiti 105 miliona KM! Krajem aprila prošle godine Lageru je plaćeno 20,2 miliona maraka za nabavku 150 hiljada tona uglja.

Također, Elektroprivreda BiH nabavila je 350.000 tona uglja asortimana Lignit za potrebe Termoelektrane Tuzla, za prvih šest mjeseci 2023. godine od EFT RiTE Stanari. Vrijednost ugovora je 46,6 miliona KM. Za nabavku 620.000 tona uglja asortimana Lignit, za period od 2021. do 2022. godina, EFT RiTE Stanari plaćeno je više od 40 miliona KM bez PDV-a.

Podsjetimo da je početkom godine potvrđena optužnica za davanje mita protiv vlasnika firme Lager iz Posušja Milenka Bašića i jednog od direktora ove firme Dragana Stipića. Prema pisanju CIN-a, Bašiću i Stipiću se stavlja na teret da su od početka 2017. do sredine 2020. godine podmićivali Josipu Rimac koja je tada bila državna tajnica u Ministarstvu uprave Hrvatske, a prije toga dugogodišnja gradonačelnica Knina te saborska zastupnica.

USKOK tvrdi da su joj mjesečno davali najmanje 40.000 kuna (oko 10.000 KM), ukupno 1,1 milion kuna (oko 300.000 KM). Zauzvrat je ona koristila svoj politički utjecaj kako bi u različitim državnim institucijama za njihovo preduzeće isposlovala dozvole, rješenja i ugovore potrebne za izgradnju, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije. Koncesije za eksploataciju prirodnih dobara u BiH ova firma je kako je ranije objavio CIN dobila pogodovanjem vlasti.

U međuvremenu u BiH Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) formirala je predmet u okviru kojeg istražuje dešavanja u vezi s formiranjem preduzeća GEOLP, koje je u 100-postotnom vlasništvu Elektroprivrede BiH. GEOLP je formiran i kako bi od rudnika preuzeo niz djelatnosti poput laboratorijskih ispitivanja kvaliteta uglja od čega ovisi i cijena.

Prema pisanju portala Fokus, pozadina ove priče krije se i u relacijama Elektroprivrede BiH s privatnim firmama kako u Hercegovini tako i na području RS, na čijem čelu su utjecajni biznismeni, a kojima je državno preduzeće EPBiH u proteklim godinama za ugalj, mehanizaciju i usluge uplaćivalo ogromne iznose. Cilj je s novim preduzećem obrano razvlastiti rudnike i omogućiti još efikasniju “saradnju” s privatnicima. Istraga je pokrenuta nakon predočenih informacija o mutnim radnjama čiji je cilj obrtanje ogromne količine novca u okviru nabavki uglja.

Do objavljivanja ovog teksta, iz Elektroprivrede BiH nisu odgovorili koje količine uglja nabavljaju od RMU Banovići ove godine i zašto plaćaju puno skuplje ugalj iz privatnih rudnika.