BiH

Okružni sud Banja Luka

Dokaz na suđenju policijskim inspektorima snimci primopredaje 20.000 KM

09/03/2021

Na snimku se ne vidi novac, a prema navodima iz optužnice, riječ je o označenim novčanicama u apoenima od 100 KM

U nastavku suđenja pred Okružnim sudom u Banjaluci, inspektorima Policijske uprave Nenadu Grujiću i Jeleni Florijan, koji se terete za traženje i primanje mita, Okružno javno tužilaštvo je predočilo video-snimke na kojima se vidi primopredaja 20.000 konvertibilnih maraka (KM), piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Nenad Grujić i Jelena Florijan optužnicom se terete da su, u svojstvu policijskih službenika raspoređenih na mjesto inspektora u Policijskoj upravi Banjaluka, zahtijevali i uzeli mito od Branislava Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u ovom gradu, nudeći mu u zamjenu sastavljanje za njega povoljnijeg izvještaja o krivičnom djelu “koji će lakše pasti na Tužilaštvu”.

Tužilac Posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužilaštva Goran Glamočanin je Sudu predočio i kao dokaze dostavio dva videa snimljena u akciji praćenja i tajnog snimanja optuženih inspektora, urađene 18. februara 2020. godine po naredbi sudije za prethodni postupak.

Tajno snimanje je u dogovoru sa Tužilaštvom izvršio Branislav Vidić. Na prvom snimku se vidi kako Vidić ulazi u parkirano vozilo u kojem sjedi inspektor Grujić, kojem Vidić govori da je donio 20.000 maraka prema ranijem dogovoru, a da ne zna da li će u narednih nekoliko dana uspjeti da obezbijedi još 10.000 KM. Na snimku se ne vidi novac, a prema navodima iz optužnice, riječ je o označenim novčanicama u apoenima od 100 KM.

Označeni novac je prilikom hapšenja kasnije pronađen kod prvoosumnjičenog Grujića.

Prema pisanju medija iz Banjaluke, Vidić je na Sudu u novembru prošle godine rekao da su mu inspektori tražili prvo 20.000, a zatim 30.000 maraka, koje će podijeliti načelnicima i tužiocu, a da će on za uzvrat “dobiti izmišljeno krivično djelo”.

Na drugom videu koji je snimljen, prema navodima Tužilaštva, istog jutra, nešto kasnije, u prostorijama banjalučke Policijske uprave vidi se inspektorka Jelena Florijan, kojoj Vidić u nekoliko navrata govori da je sve riješio i da je dao 20.000 maraka, kao i da očekuje da sve bude u redu. Inspektorka Florijan je, prema snimku, sačinila zapisnik o ispitivanju Branislava Vidića u nekoliko navrata sugerišući mu šta bi po njega bilo dobro da kaže.

Odbrane Nenada Grujića i Jelene Florijan prigovorile su na videe, sporeći zakonitost pribavljanja dokaza. Odbrane tvrde da Tužilaštvo nakon provedene akcije nije obavijestilo nadležni sud koji je izdao naredbu. Prigovor su Odbrane uložile i na autentičnost snimka, s obzirom da je materijal, kako tvrde, dugo bio deponovan u policiji, odnosno kod tužioca, i da je sastavljen iz nekoliko dijelova.

Odbrana je prigovorila i na činjenicu da je direktor Srednjoškolskog doma inspektore prijavio 13. februara, a da je samo dan kasnije donesena naradba o provođenju posebnih istražnih radnji.

Sudija Branimir Jukić nije prihvatio prigovore i video-snimci su uvedeni u dokaze.

“Tužilaštvo je dostavilo Sudu izvještaj o učinjenim istražnim radnjama, a meni nije poznato da je sudija za prethodni postupak prigovarao bilo čemu”, rekao je u sudnici tužilac Glamočanin.

Tužilaštvo je Sudu predočilo različite zapisnike i izvještaje sačinjene u Policijskoj upravi Banjaluka koji, prema njima, dokazuju da su inspektori Jelena Florijan i Nenad Grujić radili na istrazi protiv Branislava Vidića, direktora Javne ustanove Srednjoškolski dom Banjaluka, po anonimnoj prijavi da se u toj ustanovi dešavaju nezakonite radnje u kontinuitetu.

Kao dokaz su predočene i SMS poruke između inspektora, u kojima Florijan upozorava Grujića na oprez pri komunikaciji “jer uprava za terorizam sve može da pročita”.

Sud je prihvatio predočene dokaze iako su Odbrane prigovorile na vještaka računara i mobilnih telefona.

Florijan i Grujić su uhapšeni 18. februara 2020. godine, nakon što je protiv njih prijavu podnio Branislav Vidić. Izjasnili su se da nisu krivi i brane se sa slobode.

Nastavak suđenja je 19. marta.

Komentari

Autor: BIRN BiH

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.