Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okružni sud Banja Luka

Dokaz na suđenju policijskim inspektorima snimci primopredaje 20.000 KM

nenad grujic sudjenje birn bih (1)

Na snimku se ne vidi novac, a prema navodima iz optužnice, riječ je o označenim novčanicama u apoenima od 100 KM

U nastavku suđenja pred Okružnim sudom u Banjaluci, inspektorima Policijske uprave Nenadu Grujiću i Jeleni Florijan, koji se terete za traženje i primanje mita, Okružno javno tužilaštvo je predočilo video-snimke na kojima se vidi primopredaja 20.000 konvertibilnih maraka (KM), piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Nenad Grujić i Jelena Florijan optužnicom se terete da su, u svojstvu policijskih službenika raspoređenih na mjesto inspektora u Policijskoj upravi Banjaluka, zahtijevali i uzeli mito od Branislava Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u ovom gradu, nudeći mu u zamjenu sastavljanje za njega povoljnijeg izvještaja o krivičnom djelu “koji će lakše pasti na Tužilaštvu”.

Tužilac Posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužilaštva Goran Glamočanin je Sudu predočio i kao dokaze dostavio dva videa snimljena u akciji praćenja i tajnog snimanja optuženih inspektora, urađene 18. februara 2020. godine po naredbi sudije za prethodni postupak.

Tajno snimanje je u dogovoru sa Tužilaštvom izvršio Branislav Vidić. Na prvom snimku se vidi kako Vidić ulazi u parkirano vozilo u kojem sjedi inspektor Grujić, kojem Vidić govori da je donio 20.000 maraka prema ranijem dogovoru, a da ne zna da li će u narednih nekoliko dana uspjeti da obezbijedi još 10.000 KM. Na snimku se ne vidi novac, a prema navodima iz optužnice, riječ je o označenim novčanicama u apoenima od 100 KM.

Označeni novac je prilikom hapšenja kasnije pronađen kod prvoosumnjičenog Grujića.

Prema pisanju medija iz Banjaluke, Vidić je na Sudu u novembru prošle godine rekao da su mu inspektori tražili prvo 20.000, a zatim 30.000 maraka, koje će podijeliti načelnicima i tužiocu, a da će on za uzvrat “dobiti izmišljeno krivično djelo”.

Na drugom videu koji je snimljen, prema navodima Tužilaštva, istog jutra, nešto kasnije, u prostorijama banjalučke Policijske uprave vidi se inspektorka Jelena Florijan, kojoj Vidić u nekoliko navrata govori da je sve riješio i da je dao 20.000 maraka, kao i da očekuje da sve bude u redu. Inspektorka Florijan je, prema snimku, sačinila zapisnik o ispitivanju Branislava Vidića u nekoliko navrata sugerišući mu šta bi po njega bilo dobro da kaže.

Odbrane Nenada Grujića i Jelene Florijan prigovorile su na videe, sporeći zakonitost pribavljanja dokaza. Odbrane tvrde da Tužilaštvo nakon provedene akcije nije obavijestilo nadležni sud koji je izdao naredbu. Prigovor su Odbrane uložile i na autentičnost snimka, s obzirom da je materijal, kako tvrde, dugo bio deponovan u policiji, odnosno kod tužioca, i da je sastavljen iz nekoliko dijelova.

Odbrana je prigovorila i na činjenicu da je direktor Srednjoškolskog doma inspektore prijavio 13. februara, a da je samo dan kasnije donesena naradba o provođenju posebnih istražnih radnji.

Sudija Branimir Jukić nije prihvatio prigovore i video-snimci su uvedeni u dokaze.

“Tužilaštvo je dostavilo Sudu izvještaj o učinjenim istražnim radnjama, a meni nije poznato da je sudija za prethodni postupak prigovarao bilo čemu”, rekao je u sudnici tužilac Glamočanin.

Tužilaštvo je Sudu predočilo različite zapisnike i izvještaje sačinjene u Policijskoj upravi Banjaluka koji, prema njima, dokazuju da su inspektori Jelena Florijan i Nenad Grujić radili na istrazi protiv Branislava Vidića, direktora Javne ustanove Srednjoškolski dom Banjaluka, po anonimnoj prijavi da se u toj ustanovi dešavaju nezakonite radnje u kontinuitetu.

Kao dokaz su predočene i SMS poruke između inspektora, u kojima Florijan upozorava Grujića na oprez pri komunikaciji “jer uprava za terorizam sve može da pročita”.

Sud je prihvatio predočene dokaze iako su Odbrane prigovorile na vještaka računara i mobilnih telefona.

Florijan i Grujić su uhapšeni 18. februara 2020. godine, nakon što je protiv njih prijavu podnio Branislav Vidić. Izjasnili su se da nisu krivi i brane se sa slobode.

Nastavak suđenja je 19. marta.