Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posjeta stoltenberga

Dokle smo došli s reformama: Hoćemo li i kada ćemo ući u NATO?

jens stoltenberg
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

62 posto građana Bosne i Hercegovine ima pozitivan stav prema djelovanju NATO-a. Razlog podrške kod većine je sigurnost, a protivljenja bombardovanje Republike Srpske i Srbije

Za razliku od dijametralno suprostavljenih stavova zvaničnika iz RS-a i FBiH o pitanju NATO integracija, suradnja sa Sjevernoatlantskim savezom u Bosni i Hercegovini je za sada jedino moguća.

Povjerenstvo za suradnju sa NATO-om uputilo je nadležnim ministarstvima da dostave što očekuju od programa reformi za 2023. godinu, koji će, nakon usuglašavanja, biti upućen Vijeću ministara BiH na usvajanje, javlja BHRT.

“Ne postoji sigurnosna, već politička kriza”

U Bosni i Hercegovini ne postoji sigurnosna već politička kriza, ocjena je zamjenika ministra odbrane BiH. Priznaje da dosta toga nije urađeno iz programa reformi – ni plan odbrane ni plan modernizacije. Još nije, kaže, ni usaglašen program reformi za ovu godinu.

– Ako NATO Savez i generalni sekretar kažu da su zadovoljni NATO saradnjom, što je i zvanični stav RS, kolege iz političkog Sarajeva ne bi trebale insistirati na NATO integracijama, već i da oni podrže NATO saradnju, kaže Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane BiH.

U RS-u su i vladajuća većina i opozicija protiv ulaska BiH u NATO. Narodna skupština je 2017. godine stavila van snage Rezoluciju o pristupanju snagama NATO-a i usvojila novu Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

– Ta rezolucija o vojnoj neutralnosti govori o tome da se o saglasnosti RS odnosno bez promjene ustava i saglasnosti entiteta ne može pristupiti nijednoj vojnoj integraciji. Budući da ta saglasnost ne postoji nemoguće je pristupiti NATO, tvrdi Nenad Stevandić, predsjednik entitetske skupštine.

Za dekana na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Bosna i Hercegovina je na pragu Sjevernoatlantskog saveza.

– Poruka koja je vezana za sigurnost posebno o secesionističkoj retorici istovremeno poruka koja kaže da biste postali članica morate naći rješenje za ključne izvore destabilizacije, mišljenja je Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

“NATO nas vidi kao partnera”

Bosna i Hercegovine ispunjava sve uslove iz partnerstva za mir, učestvuje u vojnim vježbama sa NATO-om. Posjeta generalnog sekretara NATO-a našoj zemlji je, po ocjeni vojnog analitičara Đure Kozara, podrška da BiH i dalje ustrajava u partnerskom odnosu.

– To konkretno znači da nas NATO smatra svojim partnerom i da nam pomogne u slučaju bilo kakve opasnosti koja bi mogla da poremeti javni red i mir i sigurnost u BiH, tvrdi Kozar.

– U ovim uslovima podijeljenosti najbolje rješenje je vojna neutralnost, ali to naravno ne znači da ne treba sarađivatisa NATO savezom i biti partner u onim oblastima koje su bitne za BiH, kaže politički analitičar Drago Vuković.

Prema istraživanju nevladine organizacije Atlantska incijativa, 62 posto građana Bosne i Hercegovine ima pozitivan stav prema djelovanju NATO-a. Razlog podrške kod većine je sigurnost, a protivljenja bombardovanje Republike Srpske i Srbije.