Član Kriznog štaba

Doktor Baljić: Ne kupujte previše ulje, šećer i brašno, hurmašica ne djeluje na koronavirus

baljic (1)

“I naravno za kraj: ne morate previše kupovati brašno, ulje i šećer, jer halva ili hurmašice provjereno ne djeluju na ovaj virus”, napisao je Baljić

Član Kriznog štaba i šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Rusmir Baljić danas je putem Facebook profila obavijesti građane BiH kakva je trenutno situacija sa koronavirusom u BiH i svijetu.

Nakon što je iznio sve relevantne podatke našalio sa činjenicom da su bh. građani proteklih dana zbog straha kupovali osnovne živnotne namirnice više nego inače.

“I naravno za kraj: ne morate previše kupovati brašno, ulje i šećer, jer halva ili hurmašice provjereno ne djeluju na ovaj virus”, napisao je Baljić na kraju posta kojeg u cijelosti možete pročitati u nastavku:

“Infekcija Corona virusom (SARS-COV-2) je definitivno ušla u drugu, manje ili više očekivanu fazu. Po prvi put je broj novih slučajeva van Kine nadmašio one u Kini. Recimo, svega 450 novih u cijeloj Kini naspram preko 500 samo u J.Koreji, i vjerovatno će biti i do 1.000 do kraja dana skupa sa ostalim zemljama. Sve ovo je i bilo za očekivati.

Jednostavno, tolika lakoća prenosa i visoka virulentnost nisu mogli ostati locirani samo na Kinu, a ona opet ima toliko stanovnika koji putuju svuda, ili se putuje u Kinu da nas ovo ne iznenađuje.

Kako vrijeme odmiče naravno da su i terapijske mogućnosti, a na osnovu njihovih iskustava, sve veće i preciznije. U kontaktu sa kolegama iz bolnica u Italiji i Hrvatskoj, dobili smo protokole liječenja koji su se za sada pokazali kao najuspješniji. Dobra je stvar što se lijekovi prvog izbora (lopinavir/ritonavir-Aluvia/Kaletra) nalaze u dovoljnim količinama u BiH i za slučaj potrebe možemo ih odmah ordinirati. Čak i većinu drugih lijekova, koji nisu prvi lijek izbora ćemo imati na raspolaganju, a kontaktirani su i proizvođači eksperimentalnog lijeka za Ebolu (Gilead) da pokušamo obezbjediti i taj lijek iako je potraznja naravno ogromna. Isto tako upada u oči da je broj smrtnih slučajeva u J.Koreji 0.7%, što znači da je ili zarazio pretežno mlađu populaciji ili da gubi na potencijalu.

Isto to važi i za onaj Kruzer – od 705 pozitivnih svega 4 smrtna slučaja (ispod 0.6%) U Italiji i Iranu je druga situacija, tu je smrtnost 10% odnosno 2.5% ali dobijamo informacije da se radi o osobama starije životne dobi, a i uzorak je dosta manji, plus što se još uvijek ne zna ni ukupan broj oboljelih jer nisu svi testirani ili ne pokazuju simptome bolesti.

Uvjeren sam da će u Italiji taj broj sigurno biti ispod 2% ili čak dodatno niži ukoliko provedu sistematično testiranje i potvrdi infekcija i kod onih sa bezazlenim simptomima, kako se recimo provodi u Koreji. Na primjeru ova dva slučaja Hrvatske vidimo da se virus i ne mora prenijeti svima u bliskom kontaktu. Jučer sam također prisustvovao sastanku u Doboju, gdje su bili i predstavnici Vlade FBIH, RS i VM. Bez imalo uveličavanja mogu reći da je Kanton Sarajevo i KCUS do sada uradio najviše od svih u BiH po pitanju spremnosti na odgovor u slučaju ove infekcije.

I naravno za kraj: ne morate previše kupovati brašno, ulje i šećer, jer halva ili hurmašice provjereno ne djeluju na ovaj virus.”