Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Doktori medicine i stomatologije u HNK-a najavili generalni štrajk

BiH

medicinari ljekari (11)

Skupština sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske kantona (HNK) u utorak je jednoglasno donijela odluku o pokretanju generalnog štrajka doktora medicine i stomatologije u tom kantonu koji počinje 12. februara u svim zdravstvenim ustanovama na području HNK-a.

Glavni razlog štrajka je neshvatljiv odnos Vlade HNK-a prema ljekarima u Hercegovini, posebno nadležnog ministra dr. Gorana Opsenica, koji je svoj iracionalni stav potvrdio dopisom od 23. januara ove godine, kojim praktično onemogućava doktore da imaju svoj Kolektivni ugovor, kakav već imaju ljekari u drugim kantonima, navodi se u dopisu poslanom Feni iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Ljekari u Hercegovini imaju samo jedan zahtjev, a to je žurno otpočinjanje pregovora sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije HNK-a, koji će se, kako kažu, voditi na uzajamnom povjerenju i dobroj volji, i koji će rezultirati potpisivanjem Kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kako je to već ranije urađeno u ostalim katonima, odnosno na području Federacije BiH.

Usporedo s početkom generalnog štrajka u HNK-u, svi ljekari u FBiH, članovi sindikata doktora medicine i stomatologije će pokrenuti štrajk solidarnosti, koji će se održavati u vrijeme stanke.

U dopisu se mole građane u HNK-u da imaju razmijevanje za doktore i daju im potporu jer je, napominju, isključiva odgovornost na Vladi i premijeru HNK-a, odnosno resornom ministru.