BiH

Dokumenti ne lažu: Oružje iz BiH i Srbije nedavno završilo u rukama Al-Qaide

20/07/2018

U bunkerima Al-Qaide u sirijskom gradu Alepu novinari su pronašli dokumente koji potvrđuju da je oružje iz BiH i Srbije, koje je nedavno proizvedeno, završilo u rukama terorista.

Ugledni Independent svoj ekskluziv je potkrijepio uputstvima za korištenje oružja koji su pronađeni na terenu u Siriji. Tako je praktično potvrđeno da su BiH i Srbija indirektno  naoružavali neke od najzloglasnijih zločinaca u svijetu u ovom trenutku.

Kompletnu priču potvrdio je i Ifet Krnjić, penzionisani izvršni direktor fabrike BNT-TmiH iz Novog Travnika, čiji se potpis nalazi na ovim dokumentima.

Krnjić navodi da je oružje proizvedeno 2016. godine, a zatim prodato Saudijskoj Arabiji. Riječ je o 500 minobacača.

„Da, to je moj potpis. To je garantni list za minobacače po NATO standardu. Dobro se sjećam da smo to isporučili Saudijskoj Arabiji. Njihova delegacija je dolazila da provjeri robu“, rekao je Krnjić novinarima Independenta koji su ostali šokirani njegovom potvrdom, jer je oružje naposljetku završilo u rukama terorista.

Ifet Krnjić

Količina od 500 minobacača se u savremenoj trgovini oružjem smatra iznimno velikom pošiljkom. Pojedine evropske zemlje takvu količinu oružja uopće nemaju u svojim magacinima što dovoljno pokazuje o koliko ozbiljnom problemu se u ovom slučaju radi.

Reagirajući na ovaj slučaj, iz Ambasade Saudijske Arabije u Londonu su istakli da njihova zemlja „ne pruža nikakvu podršku teroristima u Siriji ili bilo kojoj drugoj zemlji“. Dokumente koji dokazuju da su teroristi koristili oružje koje je kupila Saudijska Arabija ocijenili su „nejasnim i neutemeljenim“.

No, dokumenti ne lažu, a neki od njih pokazuju da je dio oružja bio porijeklom iz Srbije, i to iz tvornice oružja Zastava u Kragujevcu.

Oružje iz Srbije pronađeno u ruševinama Alepa

Tokom opsade Alepa 2016. godine na pojedinim video snimcima vidljivo je kako teroristi koriste minobacače od kojih su stradali nedužni, među njima i djeca. Neki od tih minobacača proizvedeni su upravo na prostoru BiH. Nedugo zatim teroristi Al-Qaide su se povukli, ali su iza njih ostali dokumenti, oružje i drugi dokazi.

Osim oružja iz BiH i Srbije, u bunkerima Al-Qaide pronađene su i granate iz Bugarske i SAD-a, te veliki broj praznih kutija.

Da su dokumenti u posjedu novinara ispravni, potvrdio je i Milojko Brzaković, direktor srbijanske Zastave. Mitraljezi i drugo naoružanje iz ove fabrike završili su u rukama terorista.

Milojko Brzaković

„Nema zemlje na Bliskom istoku koja u proteklih 15 godina nije kupila oružje u Zastavi“, rekao je Brzaković koji je dodao da su među njihovim kupcima bili i Saudijska Arabija, kao i Ujedinjeni Arapski Emirati.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.