Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dokumenti pokazuju brojne malverzacije u Nogometnom savezu BiH (FOTO)

BiH

nsbih

Inspektorice Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) utvrdile su brojne malverzacije u Nogometnom savezu BiH (NS BiH) tokom kontrole četverogodišnjeg perioda finansijskog poslovanja (2011.-2015.), pokazuju dokumenti do kojih je došao portal Fokus.ba.

U svom izvještaju inspektorice Mubera Pardo i Snežana Mlinarević između ostalog navode da su utvrdile kako je u postupku kontrole zbog nepravilno iskazanog prometa dobara i usluga prethodno navedenih u Zapisniku izvršena korekcija prihoda za neprikazane isporuke (reklama), a utvrđene su razlike po PDV prijavama, neprikazane fakture (prodaja karata putem blagajne, prodaja vip ulaznica i gratis ulaznica).

Dodaju da je NSBiH postupio suprotno odredbama Zakona pri obračunu izlaznog PDV-a.

“Poreski obveznik je napravio prekršaj koji podliježe novčanoj kazni”, navodi se u Zapisniku o kontroli.

Zanimljivo je da na samom početku zapisnika koji pokriva period od 2011. do 2015. godine stoji da je u rukovodstvu NS BiH ranije osuđivani Munib Ušanović, ali i Milan Jelić koji je preminuo 2007. godine!?

Inspektorice Pardo i Mlinarević u svom Zapisniku navode i da je Nogometni savez tražio odgodu kontrole koja im je bila i najavljena, a obrazlagali su to “predstojećim baražnim utakmicama A reprezentacije za Evropsko prvenstvo”. Njihov zahtjev je odbijen i kontrola je izvršena.

Tokom kontrole utvrđeno je da je u pojedinim marketinškim ugovorima u cijenu uključen i određeni broj ulaznica za utakmice (gratis i VIP) koje se dijele sponzorima.

“Uvidom u ugovore utvrđeno je da postoje odstupanja ugovorenih vrijednosti u odnosu na iznose koji su fakturisani i prikazani u KIF. U toku kontrole utvrđeno je da poreski obveznik ima sklopljene ugovore sa drugim sponzorima, a koji nisu navedeni u tabeli i po osnovu kojih nije izvršeno fakturisanje ili je izvršeno djelomično fakturisanje Poreski obveznik je u toku kontrole obezbijedio potvrde od strane naručioca marketinških usluga u kojima je navedeno da usluge nisu izvršene, ali da će biti realizovane u narednom periodu”, navodi se u zapisniku.

Pregledom odigranih utakmica A reprezentacije utvrđena su brojna odstupanja. Primjerice, za utakmicu BiH – Litvanija koja je odigrana 16.10.2012. godine u pregled KIF i PDV prijave nije uključena prodaja putem blagajne u ukupnom iznosu od 71.425 KM.

Zanimljivo je i da je tokom četverogodišnjeg perioda konstantno rastao broj gratis i VIP ulaznica na koje se vrši obračun izlaznog PDV-a.