Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

USK

Dolaskom kiše i hladnoće pogoršani uslovi života za migrante

Migranti-deponija-USK-16 BHRT

Građevinski radovi u kampu “Lipa”, nedaleko od Bihaća, privode se kraju. Cilj je da migranti zimu dočekaju u čvrstim objektima prilagođenim za boravak u lošijim vremenskim uslovima

Dolaskom jeseni, odnosno kiše i niskih temperatura, znatno su pogoršani, ionako teški uslovi života za migrante koji borave na području Unsko-sanskog kantona. Nekoliko stotina njih i dalje samoinicijativno boravi u improviziranim kampovima, a glavni razlog je, kao što je već poznato, blizina granice, objavio je u svom prilogu BHRT.

Oko 300 porodica, uglavnom sa djecom, smješteno je u improviziranom šatorskom naselju nadomak Velike Kladuše. Tu borave bez struje, vode i osnovnih životnih uslova. Promrzli i uplašeni, nadaju se da će osvanuti dan kada će krenuti na put ka boljem životu.

“Kiša pada, hladno je, dva mjeseca sam tu. Svakih deset dana pokušavam da pređem u Hrvatsku, ali svaki put me uhvate i vrate ovamo”, rekao je Ali Džuma iz Afganistana.

“Uslovi su veoma teški. Ja sam ovdje s porodicom, želim da idem u sigurnu zemlju”, kaže Hasan, također iz Afganistana.

Građevinski radovi u kampu “Lipa”, nedaleko od Bihaća, privode se kraju. Cilj je da migranti zimu dočekaju u čvrstim objektima prilagođenim za boravak u lošijim vremenskim uslovima.

“Temperature su već pale na ovim područjima i nama je u interesu da ove migrante koji su po napuštenim objektima i ranjive kategorije na teritoriju Velike Kladuše da izmjestimo u odgovarajući smještaj. I mi smo nestrpljivi da taj objekat proradi u punom kapacitetu”, kaže Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK

Migrantima neumorno pomažu i volonteri Crvenog križa.

“Pored medicinske usluge, također im dijelimo odjeću i obuću. Kada se vraćaju većina bude bez ičega, bez ikakvih stvari”, ističe Irfan Dervišević iz SOS Bihać.

Iz MUP-a Unsko- sanskog kantona kažu kako se veliki broj migranata nalazi na ilegalnim lokacijama. To je, nažalost, rezultiralo i povećanjem broja slučajeva remećenja javnog reda i mira građana.

“Svakodnevno mi imamo neke prijave. To su prijave u oblike javnog reda i mira ili krivičnih djela gdje naše policijske snage adekvatno pristupaju i rješavaju ih. Ne možemo reći da nemamo prijava, imamo ih”, kaže Adnan Beganović, portparol Uprave policije USK.

U kampovima na Unsko-sanskom kantonu trenutno je smješteno 1.200 migranata, dok se u dva prihvatna centra u Sarajevu nalazi oko 1.800 ljudi. Služba za poslove sa strancima trenutno stanje ocjenjuje najboljim od početka krize.