Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda FBiH danas o smanjenju “pritiska” na penzioni sistem

BiH

parlament fbih dom naroda (6)

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH trebalo bi danas u Sarajevu da se izjasne o Prijedlogu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju /PIO/, koji je značajan za ukupan reformski prosec u FBiH.

Riječ je o zakonskom aktu iz Reformske agende čija rješenja dovode do smanjenja “pritiska” na penzijski sistem, jer postepeno pooštravaju uslove za ostvarivanje prava na starosnu i porodičnu penziju, uz izuzetke koji su primjereni socio-ekonomskim prilikama u FBiH.

Zakon je važan ne samo radi stabilnosti penzijskog sistema, već i za cjelokupan reformski proces u FBiH i od njegovog usvajanja zavisi sudbina 400 hiljada penzionera i još najmanje toliko članova njihovih porodica.

Dom naroda je 27. aprila raspravljao o predloženom zakonskom rješenju, a sjednica je prekinuta kada je Klub hrvatskog naroda uložio dva amandmana na ovaj akt.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH je 26. aprila podržao Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Delegati bi trebalo da se izjasne i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, te Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću.

Pred delegatima će se naći Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, Nacrt zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, kao i Nacrt zakona o porezu na dohodak, te Nacrt zakona o doprinosima.

Nastavak sjednice Doma naroda zakazan je za 12.00 sati.