Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda FBiH

HDZ traži od FTV-a da “Herceg Bosnu” ne zove takozvana

dom-naroda-fbih2

Aner Žuljević (SDP) Klub Ostalih kazao je da je Aluminij propao zbog lopovluka mešetara koji su ga vodili, a ne zbog cijene struje

Počela je redovna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH. Prije tačaka dnevnog reda, organizovan je sat za delegatska pitanja.

Damir Džeba (HDZ BiH) iz Kluba Hrvata pitao je direktora i Programsko vijeće FBiH da mu odgovore koliki je iznos kazni koje su platili po osnovu Kodeksa o audio-vizuelnim uslugama.

“Prema informacijama FTV je do sada od 2016. godine platila 26.500 kazne, zbog sadržaja koji ugrožavaju psihičko stanje maloljetnika, učešća publike u programu, kao i zbog pravičnosti i nepristrasnosti. Posebno se na ovoj televiziji govori takozvana “Herceg Bosna”, pa se mogu očekivati nove kazne. “Herceg Bosna” je sastavni dio BiH i FBiH. A da još postoji pokazuju zakoni koji su još na snazi. To je navedeno i u Ustavu FBiH, ali i u Dejtonu. Navedeno je da se nastavlja postojanje”, dodao je Džeba.

Pitao je iz kojih sredstava se plaćaju kazne izgubljene po tužbama privatnih subjetnika.

“Neopravdano se kriše kodeksi i Zakon. Parlament ima mjerodavnost da provodi istrage o ovome”, istakao je Džeba.

Vibor Handžić je tražio da se izmijeni Poslovnik Doma naroda, kako bi Klub Ostalih mogao prisustvovati sjednicama Kolegija.

Aner Žuljević (SDP) Klub Ostalih kazao je da je Aluminij propao zbog lopovluka mešetara koji su ga vodili, a ne zbog cijene struje.

Zatražio je od Finansijske policije da mu dostavi pregled svih krivičnih dijela koje su zabilježili od 2010. godine, kao i informaciju šta se trenutno radi u pogledu angažmana Finansijske policije.

Od Vlade FBiH je tražio obrazloženje zbog čega su deponiju Uborak okategorisali kao javni interes, pa omogućili policajcima da brutalno rastjeraju građane, koji su mirno branili pravo na život.

Žuljević je pitao zašto Uborak nije zapečaćen kada mu je istekla okolinska dozvola.

Zastupnici su nakon inicijativa i pitanja prešli na raspravu o dnevnom redu.