Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi saziv

Dom naroda FBiH: Očekuju se prijedlozi za entitetskog predsjednika i potpredsjednike

dom naroda parlamenta fbih – db 1

Do kraja mjeseca biće zakazana i vanredna sjednica na kojoj bi se delegati trebali izjasniti o Prijedlogu budžeta FBiH za 2023. godinu

Delegati novog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH tokom pauze koja je u toku trebali bi konstituirati klubove naroda i u nastavku sjednice predložiti kandidate za rukovodstvo ovog doma i predsjednike klubova.

Piše: S. Karaica/Fokus.ba

Također, očekuju se da grupe delegata delegiraju imena za predsjednika i potpredsjednike Federacije, te predlože kandidate za delegate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda

– Nadam se da ćemo danas obaviti taj dio posla i uputiti te nominacije na dalji postupak i provjeru Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Njima će trebati određeno vrijeme da to učine, tako da smo planirali nastavak ove konstituirajuće sjednice, najvjerovatnije 27. januara, kada bi trebali glasati o delegatima za državni Dom naroda – rekao je novinarima Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda iz prethodnog saziva.

Što se tiče izbora predsjednika i potpredsjednike FBIH, nakon što CIK provjeri kandidate, liste će biti proslijeđene Zastupničkom domu, koji bi trebao utvrditi jedinstvenu listu kandidata.

– Ta lista će ponovo biti upućena CIK-u i tek nakon toga se otvara proces u kojem bi se Zastupnički dom trebao očitovati o tome, odnosno obaviti glasanje o prijedlozima. Ukoliko to u prvom krugu prođe uspješno, mi bi imali obavezu to potvrditi na ovom domu. Kako će sve to teći ja apsolutno danas ne želim predviđati. Vidjet ćemo. Mi ćemo na ovoj sjednici omogućiti da sve ove procedure koje su propisane izmjenama Izbornog zakona i amandmanima na Ustav FBiH mogu normalno funkcionirati – kazao je Martinović.

Do kraja mjeseca biće zakazana i vanredna sjednica na kojoj bi se delegati trebali izjasniti o Prijedlogu budžeta FBiH za 2023. godinu.