14 od potrebnih 17 delegata

Dom naroda FBiH: Upitno konstituisanje Kluba Srba

1901dom_naroda_fbih14

Za rukovodstvo Doma će biti predloženi Tadić ili Martinović u ime hrvatskog naroda, Aljoša Čampara u ime bošnjačkog, a upitan kandidat srpskog naroda

Ivo Tadić ili Tomislav Martinović, obojica iz HDZ-a BiH i izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH iz Zeničko-dobojskog kantona i Hercegovačkog-kantona, bit će predloženi u ime Kluba Hrvata za predsjedatelja Doma naroda Parlamenta FBiH na današnjoj konstituirajućoj sjednici tog doma, javlja Anadolu Agency (AA).

Za dopredsjednika iz reda Bošnjaka u ime Kluba bošnjačkog naroda bit će predložen delegat iz Kantona Sarajevo Aljoša Čampara (SDA), dok se očekuje da kandidat srpskog naroda neće imati dovoljnu podršku za izbor na poziciju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH.

Kako je za AA potvrdio delegat Drago Puzigaća iz Srpske liste, koju predvodi SNSD, oni neće predlagati ni kandidata za dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH niti predsjednika Kluba srpskog naroda, kao i da neće podržati eventualni prijedlog SDP-a za te pozicije.

“Nije popunjen Klub srpskog naroda, jer je izabrano 14 od potrebnih 17 delegata i mi smatramo da se nisu ispunili uslovi za izbore”, rekao je Puzigaća.

Ostaje upitno da li će se uspjeti konstituisati Klub srpskog naroda, odnosno da li će SDP koji ima šest delegata uspjeti osigurati većinu za izbor predsjedavajućeg Kluba.

Ukoliko ne bude konstituisan Klub srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, neće biti moguće provesti izbore za predsjednika i dopredsjednike FBiH s obzirom na to da prijedlozi dolaze iz Klubova naroda, a upitno je da li će se i na koji način kompletirati rukovodstvo samog Doma naroda Parlamenta FBiH i završiti konstituirajuća sjednica Doma naroda.

Za predsjednika Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH predložen je Jasmin Duvnjak (SDA) delegat iz Zeničko-dobojskog kantona, a predsjedavajućeg Kluba hrvatskog naroda ili izaslanik Tomislav Martinović (HDZ BiH) iz Hercegovačko-neretvanskog kantona ili Ivo Tadić (HDZ BiH) iz Zeničko-dobojskog kantona.

55 delegata preuzelo mandate u novom sazivu Doma naroda FBiH

U novi Dom naroda Parlamenta FBiH od ukupno 58 izabrano je 55 delegata i to po 17 iz bošnjačkog i hrvatskog, 14 iz srpskog, te svih sedam delegata iz reda ostalih.

U Klub bošnjačkog naroda mandati su dodijeljeni Hadisu Jusiću, Hajrudinu Haliloviću, Senadu Ahmetoviću, Fahrudinu Skopljaku, Senadu Aliću, Dževadu Hadžiću, Rami Isaku, Jasminu Duvnjaku, Jasminku Kapiću, Nijazu Musiću, Elvedinu Mušanoviću, Alisi Hajdarović, Zvonki Mariću, Aljoši Čampari, Samiru Suljeviću, Jasenku Tufekčiću i Senadu Čelji.

U Klubu hrvatskog naroda mandati su dodijeljeni izaslanicima Anelu Šahinoviću, Iliji Iliću, Borisu Krešiću, Ivi Tadiću, Edimu Fejziću, Marku Sarafu, Zdenki Džambas, Iliji Nakiću, Tomislavu Martinoviću, Damiru Džebi, Ivi Ragužu, Mariji Iličić, Zdravku Bešliću, Tomislavu Mandiću, Damiru Marjanoviću, Ivanu Iviću i Stipanu Šarcu.

Mandate u Klubu srpskog naroda dobili su Slađan Ilić, Žarko Vujović, Mladen Simić, Daliborka Milović, Ljubinka Atanasijević, Vesna Saradžić, Zora Dujmović, Smiljana Viteškić, Igor Stojanović, Duško Radun, Goran Broćeta, Dragana Damjanović, Velimir Tanović i Drago Puzigaća.

Tri preostala nedostajuća mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda bit će potvrđena dopunskom odlukom nakon provedbe procedure propisane članom 37. stav (3) Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.
Iz reda ostalih mandati su dodijelnei Rasimu Kantareviću, Mireli Trepanić, Sandri Imširović, Segmedini Srni Bajramović, Viboru Handžiću, Aneru Žuljeviću i Sejadu Tatarinu.

U budućem sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH će egzistirati delegati koji dolaze iz čak 14 političkih partija.

Najviše delegata imat će koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP dr. Ante Starčević BiH, HDU BiH, HSS Stjepan Radić njih 14, a postom slijedi SDP sa ukupno 11 delegata, te treća SDA sa devet delegata.

Po tri delegata imat će Srpska lista i Naša stranka, po dva DF, a-SDA, Laburistička partija, Liberalna stranka, SBB i Goraždanska priča. Po jednog delegata imat će PDA, Srpska napredna stranka i SBiH.

Kada je u pitanju nacionalna struktura delegata po strankama koalicija okupljena oko HDZ-a imat će 13 hrvatskih i jednog srpskog delegata.

SDP će imati šest srpskih, tri bošnjačka i dva delegata iz reda ostalih, dok će svih u slučaju SDA osam delegata biti iz bošnjačkog i jedan iz srpskog naroda.

Sva tri delegata Srpske liste su iz srpskog naroda, a kada je u pitanju Naša stranka ona će imati jednog hrvatskog i dva delegata iz reda ostalih.

Iz DF će biti jedan delegat iz hrvatskog i jedan iz reda ostalih, isto kao u slučaju Laburističke partije i Goraždanske priče. Oba delegata SBB-a i a-SDA će biti iz bošnjačkog, a Liberalne stranke iz srpskog naroda.

Delegat PDA i SBiH će biti iz bošnjačkog, a SNS-a iz srpskog naroda.