Dom naroda FBiH usvojio rebalans budžeta

BiH

parlament fbih

S 31 glasom „za“, 14 protiv i jednim suzdržanim Dom naroda Parlamenta FBiH danas je usvojio rebalans ovogodišnjeg federalnog budžeta, prema kojem ukupni novi budžetski iznos je 2.348.412.392 KM, što je uvećanje za 14 posto od sadašnjeg.

S obzirom na to da će do kraja godine izostati 200 miliona od aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), umjesto toga je ukalkuliran novac od pozajmica kod komercijalnih banaka, spremnih na zaduženja s rokom vraćanja od pet do sedam godina.

Najznačajniji novi iznos na rashodovnoj strani je transfer od 21,3 miliona KM predviđen rebalansom za penzioni fond.

Delegati Kluba Hrvata Mirvet Beganović i Kluba Bošnjaka Admir Hadžipašić ukazali su da je Unsko-sanski kanton neopravdano izostavljen ovim rebalansom, dok su neki kantoni dobili po nekoliko miliona KM. Ipak, na kraju su se složili da trenutno nije vrijeme da se rješava pitanje finansiranja USK-a

– Za obaveze prema neratnim invalidima transfer je uvećan oko 11 miliona, a za naknadu šteta od poplava i klizišta oko 9,6 miliona – istakla je federalna ministrica finansija Jelka Milićević obrazlažući predloženi rebalans budžeta, koji treba još da podrži i Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Tokom rasprave predsjedavajući Kluba Hrvata u Domu naroda Tomislav Martinović kazao je da će ovaj klub podržati rebalans, navodeći da je on „posljedica proračuna koji je donio prethodni saziv Vlade FBiH“.

Također, je predložio da se federalni budžet za narednu godinu donese najkasnije do prve polovine decembra.

Navodeći da Klub Bošnjaka podržava predloženi rebalans budžeta predsjedavajući tog kluba Osman Ćatić dodao je da također podržava prijedlog Martinovića da se budžet za narednu godinu usvoji do kraja 2015. godine.

Delegat Kluba Srba Peđa Kojović naglasio je da je u usvojenom ovogodišnjem budžetu odvojeno svega 200.000 za uspostavljanje specijalnog tužilaštva i svega onoga što je potrebno za implementaciju Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, koji je usvojen prošle godine.

– Ovo je sada de facto drugi budžet koji donosi ova vlada u kome opet nema sredstava za implementaciju ovog zakona. Reforme koje su pred nama su izuzetno teške, ali Vlada bez moralnog kredibiliteta neće zadobiti povjerenje građana i neće biti u stanju provesti, a Vlada koja drži u ladici zakon za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala koja ga ne finansira neće steći moralni kredibilitet – izjavio je Kojović.

Delegati Kluba Hrvata Mirvet Beganović i Kluba Bošnjaka Admir Hadžipašić ukazali su da je Unsko-sanski kanton neopravdano izostavljen ovim rebalansom, dok su neki kantoni dobili po nekoliko miliona KM. Ipak, na kraju su se složili da trenutno nije vrijeme da se rješava pitanje finansiranja USK-a.

– Sve što pojedinačno govorite mi znamo zbrojno nažalost, te smo se prepali te situacije, tako da ćemo sve te silne probleme pokušati riješiti. Osnovna odrednica Vlade FBiH pri donošenju rebalansa budžeta bila je da se ne smije zaduživati više od 685 miliona KM. Da bismo to ostvarili predvidjeli smo program ušteda – istakla je Milićević.

Najveći troškovi pojavili su se, kaže, na invalidninama po presudama Ustavnog suda, a također je problem bio 21 milion KM umirovljenicima, ali navodi da se to moralo ispoštovati.

Na pitanje delegata Kluba ostalih Anera Žuljevića na koji način će se se Vlada FBiH zadužiti s komercijalnim bankama Milićević je odgovorila da su ove banke prelikvidne i da imaju dobre ponude s niskim kamatama.

– Mislim da će ti uvjeti, o kojima nije korektno da govorim jer smo u fazi pregovora, biti bolji od uvjeta s MMF-om – kaže Milićevć, smatrajući da će se ova finansijska godina dobro završiti.

S obzirom na to da je uveden moratorij na nova zapošljavaja u javnom sektoru do kraja godine, po tom osnovu je, tvrdi, ušteđeno oko 13,7 miliona i preusmjereno za provođenje politike prvog zapošljavanja i samozapošljavanja mladih ljudi, za šta je namijenjeno 20 miliona KM.

– Ovih 20 miliona su sredstva iz povrata kredita malih i srednjih preduzeća radi bolje efikasnosti. Ova sredstva mogli smo zamijeniti za niže nivoe vlasti, ali smo se opredijelili za prvo zapošljavanje. Ona znače da 10.000 mladih ljudi mogu naći zaposlenje za godinu dana, u smislu da Vlada finansira minimalnu plaću, poreze i doprinose, a poslodavac će imati priliku da nadoknadi svom uposleniku ako želi – rekla je Milićević.

Potvrdila je da se intenzivno radi na budžetu za 2016. godinu u dva dijela Nacrt i Prijedlog.

Dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić zaključio je da bi opet pojedini delegati bili nezadovoljni rebalansom i u slučaju da je Vlada FBiH usvojila sve amandmane.

– Važno je znati da se 14 posto sredstava vrti oko Federacije a da je ostalo na nivou kantona. Smatram da Vlada FBiH želi konačno da pogledamo da u sljedećoj godini možemo uraditi sve što smo planirali. Naredna dva mjeseca prebrodit ćemo s ovim rebalansom – poručio je Tufekčić.