Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PSBiH

Dom naroda na hitnoj sjednici 16. marta o privremenom ukidanju akcizama na gorivo

dom naroda psbih fena

U predloženom zakonu navedeno je da se njegove odredbe primjenjuju šest mjeseci od dana stupanja na snagu, a po isteku tog roka Vijeće ministara BiH može svojom odlukom produžiti njegovu primjenu za još tri mjeseca

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović sazvao je za srijedu, 16. marta, hitnu sjednicu tog Doma, na kojoj bi trebalo da bude razmatran zahtjev Predstavničkog doma PSBiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH po hitnom postupku.

Predstavnički dom državnog parlamenta je prošle sedmice, na prijedlog poslanika SDP-a BiH, po hitnom postupku usvojio prijedlog ovog zakona, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo, što bi dovelo do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 pfeninga po litru.

– Kako bi pomogli građanima i privredi u doba rastuće inflacije, predlažemo promjenu člana 17. pomenutog Zakona koji se odnosi na naplatu akciza na način da iznos akciza bude 0 KM – naveli su predlagači.

U predloženom zakonu navedeno je da se njegove odredbe primjenjuju šest mjeseci od dana stupanja na snagu, a po isteku tog roka Vijeće ministara BiH može svojom odlukom produžiti njegovu primjenu za još tri mjeseca.

Pet delegata u Domu naroda PSBiH 11. marta je dostavilo u parlamentarnu proceduru zahtjev kojim se traži da predsjedavajući i Kolegij Doma, najkasnije u roku od tri dana od dostavljanja ovog zahtjeva u parlamentarnu proceduru, sazovu hitnu sjednicu Doma naroda na kojoj bi se razmatrali Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koje je Predstavnički dom usvojio na sjednici 9. marta.

Predsjedavajući Doma naroda i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru kako će Dom naroda detaljno razmotriti sve informacije vezane za predloženu izmjenu zakona o trošarinama i PDV-u na hitnoj i redovitoj sjednici tog tijela.

– Zatražio sam pismeno od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministra finansija BiH, entitetskih ministara finansija i direktora Uprave za indirektno oporezivanje da nam dostave osvrt na prijedlog izmjena zakona o akcizama i PDV-u koji su usvojeni u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da vidimo šta to znači, je li time stvarno pomažemo ili pravimo veću štetu – izjavio je Čović.

Kazao je kako prije bilo kakve odluke treba poslušati mišljenje struke.

– Ako ukidamo akcize na gorivo šta to formalno znači? Hoće li naši građani na pumpama imati jeftinije gorivo ili ćemo imati nešto drugo? Hoće li budžeti biti uskraćeni za 300 ili ne znam koliko miliona maraka i šta to onda znači? Ista je stvar i oko PDV-a. Mi ćemo kao izaslanici u Domu naroda temeljito raspraviti ta pitanja, na hitnoj sjednici u srijedu samo jednu tačku, a na sjednici 24. marta bit će puno toga što se tiče fiskalne politike – kazao je Čović.