Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

33 glasa "za"

Dom naroda potvrdio imenovanja sudija Ustavnog suda Federacija BiH

dom_naroda_fbih fena
Foto: Fena

Oni su predloženi nakon što su predsjednik FBiH Marinko Čavara i potpredsjednici Meliha Mahmutbegović i Milan Dunović postigli konsenzus oko imenovanja. Čavara je tokom sjednice obrazložio svoju odluku o predlaganju spomenutih sudija

Na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH potvrđeno je imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH.

Dom naroda Parlamenta FBiH je potvrdio imenovanje sudija sa, kako je pročitao predsjedavajući Tomislav Martinović, 33 glasa “za”, dok je šest delegata bilo suzdržano i šest protiv.

Imenovane sudije su Ajša Softić, iz reda bošnjačkog naroda, Marko Milićević, iz reda hrvatskog naroda, te Branimir Orašanin iz reda srpskog naroda.

Oni su predloženi nakon što su predsjednik FBiH Marinko Čavara i potpredsjednici Meliha Mahmutbegović i Milan Dunović postigli konsenzus oko imenovanja. Čavara je tokom sjednice obrazložio svoju odluku o predlaganju spomenutih sudija.

– Da sad govorim svemu onome što je prethodilo ovoj odluci koja je danas pred vama vjerovatno bi nam trebalo puno vremena, možda bi izazvalo različite reakcije, a to nam nije potrebno. Danas je najvažnije da štitimo ustavni poredak i sve ono što je u obavezi poslanika u Domu narodu, a jedna od važnih obaveza je da imamo i popunjen Ustavni sud FBiH i Vijeće za vitalni nacionalni interes, kazao je predsjednik Federacije BiH koji je zbog blokade izbora sudija Ustavnog suda završio i na američkoj “crnoj listi”.

Imenovanjem sudija bit će omogućeno funkcionisanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, te su tako otklonjene blokade.

Podsjetimo, ranije je predsjednik FBiH Marinko Čavara odbijao da imenuje sudije Ustavnog suda FBiH prije Općih izbora, ali je nakon ultimatuma visokog predstavnika Christian Schmidta 5. oktobra zajedno s potpredsjednicima Federacije BiH, Melikom Mahmutbegović i Milanom Dunovićem postigao konsenzus oko imenovanja sudija.