Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda PSBiH danas o budžetu institucija za 2016.

dom naroda bih (1)

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će razmatrati Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu.

Predloženi budžet iznosi 1.720.637.818 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici na nivou prethodnih godina i iznose 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga su 770.637.818 KM i veći su za 157.057.193 KM u odnosu na budžet prethodne godine.

Pred delegatima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o azilu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a koji nudi efikasnija i svrsishodnija rješenja u oblasti azila te, između ostalog, propisuje uvjete i postupak za odobravanje izbjegličkog i statusa supsidijarne zaštite te privremene zaštite, kao i prava i obaveze tražilaca azila.

Delegati bi se trebali izjasniti i o dva prijedloga zaključaka u vezi s Informacijom o problemima u poslovanju i funkcioniranju BHRT-a, nakon što Kolegij Doma nije postigao saglasnost o njima.

Trebala bi biti razmatrana i Informacija o ocjeni stanja u Izvozno-kreditnoj agenciji BiH s predloženim strateškim opcijama.