Današnja sjednica

Dom naroda PSBiH: Dopune Zakona o PDV-u na čekanju

dom naroda psbih fena 333 (1)

U drugom krugu glasanja, zbog protivljenja većine delegata u Klubu srpskog naroda nije prihvaćeno da se prijedlog izmjena Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini razmatra po hitnom postupku

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici podržao je principe (prvo čitanje) prijedloga zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, javlja Anadolu Agency (AA).

Prijedlogom dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost predviđa se smanjenje stope PDV-a sa 17 na 5 posto za lijekove i pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala stavljena u promet u skladu s propisima o njihovom stavljanju u promet, brašno, hljeb dobiven od svih vrsta brašna, sve vrste mlijeka koje se stavlja u promet pod istim nazivom u tečnom stanju, svježe, pasterizirano, homogenizirano i kondenzirano, mlijeko u prahu, maslac i ostali mliječni proizvodi, mlijeko za bebe i dječija hrana za dojenčad izrađena od mlijeka.

Isto važi i za jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer, stočnu hranu bez koncentrata i sjemena i sadni materijal.

Pomoćnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Sektoru za poreze Muharem Mašinović rekao je da se izmjene Zakona o PDV-u koji se odnose na uspostavu diferencirane stope ne mogu provesti odmah, odnosno da je za to potrebno vrijeme koje se odnosi na uspostavu novih softvera.

“Jedna stopa je puno efikasnija i provodivija. Mišljenja smo da se socijalni segment definira mjerama i intervencijama i paketima Vlada. Osim što su odredbe prijedloga zakona sporne u načinu primjene, tu je i odredba koja ne tretira zalihe, kao prelazna odredba. Istovremeno prijedlogom se odstupa od evropskih direktiva”, naveo je Mašinović.

Istovremeno, mišljenjem UIO BiH navedeno je kako bi smanjenjem stope PDV-a u budžetima nastalo umanjenje prihoda od više stotina miliona KM.

“Frapantan je dio iz mišljenja Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Tamo, između ostalog, stoji da smanjenje stope PDV-a ne znači smanjenje socijalnih razlika i da bi dvostruko veću korist donio bogatim nego siromašnim, da se tako stimulišu zapravo bogati”, naveo je Mladen Bosić, delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda PS BiH.

Delegati Kluba srpskog naroda iz SNSD-a, kako je obrazložila delegatkinja Dušanka Majkić, najavili su da će u skladu sa zaključcima Narodne skupštine kroz amandmansku fazu zakonskog rješenja zatražiti uvođenje nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice.

U drugom krugu glasanja, zbog protivljenja većine delegata u Klubu srpskog naroda nije prihvaćeno da se prijedlog izmjena Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini razmatra po hitnom postupku.

Kako je većina delegata u Klubu srpskog naroda bila i protiv skraćene procedure razmatranja zakona, o tome će se Kolegij usaglašavati naknadno.

Ovim zakonskim rješenjima predviđa se ukidanje akcize na gorivo.