Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda PSBiH prihvatio izvještaj vojnog povjerenika

BiH

dom naroda genjac

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) prihvatili su danas i Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika u BiH Boška Šiljegovića za prošlu godinu.

U Izvještaju stoji da je prošle godine od 98 pokrenutih postupaka u Uredu vojnog povjerenika njih 65 okončano, a 33 postupka su u toku.

Najčešće pritužbe parlamentarnom vojnom povjereniku u 2014. godini odnosile su se na postupak unapređenja i postavljenja profesionalnih vojnih osoba.

[pull_quote_right]Delegati su danas podržali i Izvještaj o realizaciji vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene[/pull_quote_right]

Za pomoć su se obraćale i profesionalne vojne osobe angažirane na poslovima remonta i održavanja municije, koje su se žalile da rad s materijama opasnim po život nije dobro uređen pravilnikom, zbog čega je Šiljegović pokrenuo inicijativu za rješavanje tog problema.

Parlamentarni vojni povjerenik bavio se i pritužbama u vezi s ostvarivanjem prava na letački dodatak, a kao rezultat tih aktivnosti uveden je jednoobrazan princip da letački dodatak dobijaju samo piloti koji lete, čime je stavljena tačka na praksu da su letački dodatak dobijali i piloti koji nisu letjeli.

Posebna oblast kojom se 2014. bavio parlamentarni vojni povjerenik bila su pitanja statusa i položaja žena profesionalnih vojnih osoba u Oružanim snagama BiH.

Parlamentarni vojni povjerenik izrazio je posebnu zabrinutost zbog pritužbi na uvjete boravka i rada pripadnika OSBiH na neperspektivnim vojnim lokacijama, a gdje su uskladištena minsko-eksplozivna sredstva.

Delegati su danas podržali i Izvještaj o realizaciji vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene te Izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH i policijskih službenika u operacijama podrške miru.

Usvojen je i prošlogodišnji izvještaji o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za prošlu godinu, ali je delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) upozorio da su se dugovi u ovoj agenciji nagomilali zbog velikog iznosa nenaplativih sredstava.

Delegati su zato usvojili zaključak Genjca kojim su zadužili Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana razmotri stanje u ovoj agenciji i predloži mjere za rješenje njihovih problema jer Genjac smatra da je to problem izvršne vlasti.

Nakon što su delegati usvojili prošlogodišnji Izvještaj o radu Vijeća nacionalnih manjina BiH i dali saglasnost za ratificiranje međunarodnih sporazuma, današnja sjednica je okončana.